poniedziałek, 7 lipca 2014

Razowy chleb orkiszowy (na drożdżach)


Lubię chleb razowy i pomyślałam, dlaczego by go sobie nie upiec. Nie ma chyba nic prostszego. Wystarczy zagnieść mąkę z drożdżami, dolewając ciepłą wodę. Zajęło mi to godzinę czasu razem z wyrastaniem i pieczeniem. Polecam, chlebek jest doskonały.

Składniki na 1 bochenek (forma o wymiarach ok. 8-9 x 21-23 cm):

  • 400 g mąki orkiszowej razowej, typ 2000
  • 1 saszetka (7 g) suchych drożdży
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka brązowego ciemnego cukru (można pominąć lub zastąpić 1 łyżeczką miodu)
  • 1 łyżeczka soli lub więcej, wg uznania
  • 300 ml ciepłej wody
  • 1 łyżka oleju, do natłuszczenia formy
  • 2 łyżki otrębów owsianych (żytnich lub innych), do wysypania formy
  • 2 łyżki mleka, do posmarowania
  • 2 łyżki sezamu, do posypania

Podłużną formę spryskać olejem i posypać otrębami. Odstawić na bok.
Mąkę umieścić w dużej misce, po środku zrobić wgłębienie i dodać suche drożdże, cukier, olej oraz sól. Wymieszać, a następnie dodać ciepłą wodę i wyrabiać dłonią kilka minut, aż składniki dobrze się połączą, a ciasto przestanie kleić do rąk.
Następnie przełożyć je do formy. Za pomocą mokrej łyżki wyrównać wierzch. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 10 minut do wyrośnięcia. Ciasto powinno wyrosnąć równo z foremką.
W tym czasie nagrzać piekarnik do temperatury 200ºC.
Wierzch ciasta posmarować mlekiem i posypać sezamem, a następnie włożyć do piekarnika. Piec 40 minut. Jeżeli wierzch będzie się za bardzo rumienił, można go przykryć kawałkiem folii aluminiowej ok. 10 minut przed końcem pieczenia.
Upieczony chleb wyjąć z piekarnika i pozostawić w formie do całkowitego wystygnięcia. Po tym czasie można go już wyjąć z formy.
Kroić ostrym nożem z ząbkami.

     Życzę smacznego!





7 komentarzy:

  1. Najzdrowsza rzecz na świecie :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Najzdrowszy, najsmaczniejszy, najlepszy :)

    OdpowiedzUsuń
  3. ja taki robię, szybko i sprawnie, chleb 100 razy zdrowszy niż badziew ze sklepów oczywiście jak nie kupisz badziewia mąki z marketu

    OdpowiedzUsuń
  4. Super chlebek. Zrobiłem już ze 20 szt. Jedyne co zmieniłem to czas. W piekarniku gazowym po 20 min przykrywam folią i jeszcze 30 min. Razem ok 50 min. Pozdrawiam i dziękuję za przepis

    OdpowiedzUsuń
  5. Chlebek wyszedł pyszny choć zrobiłam go na drożdżach ok 20g i bez cukru brązowego i bez miodu. Mniam 😊

    OdpowiedzUsuń
  6. 10 min na wyrośnięcie chleba ? Czy to nie jakaś pomyłka? Właśnie go zrobiłam i nawet nie ruszył w 10 min.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Post jest z lipca, więc wychodzi na to, że chleb piekłam w lipcu, a w lipcu jest ciepło i najwyraźniej 10 minut wystarczyło, by ciasto wyrosłe. Teraz jest styczeń, więc reszty łatwo się domyślić ;)

      Usuń