poniedziałek, 28 lipca 2014

Bułki z zaparką (pszenno - żytnie)


Kilka razy wcześniej próbowałam już upiec bułki, ale mi nie wychodziły. W końcu odniosłam sukces za sprawą przepisu Gin z bloga Raz a dobrze, z którego korzystałam już nie raz.
Tytułowa zaparka to po prostu zaparzanie mąki żytniej wrzątkiem. Zabieg ten powoduje, że pieczywo dłużej pozostaje świeże.

Składniki na 12 bułek:

Zaparka:

  • 80 g mąki żytniej
  • 150 ml gorącej wody

Mąkę przesiać do małej miski, zalać wodą i dokładnie wymieszać. Odstawić do wystygnięcia.

Ciasto:

  • 600 g mąki pszennej
  • 390 ml letniej wody
  • 25 g świeżych drożdży
  • 2 łyżeczki miodu
  • 1,5 łyżeczki soli
  • mleko, do posmarowania
  • czarnuszka, do posypania (opcjonalnie)

Mąkę przesiać do dużej miski. Po środku zrobić wgłębienie, dodać pokruszone drożdże, miód oraz 100 ml wody. Przykryć miskę ściereczką, odstawić na 15 minut, aż drożdże "ruszą".
Następnie dodać do miski zaparkę, sól, resztę wody i wyrobić gładkie ciasto. Znów przykryć naczynie ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 190°C. Przygotować dwie blachy wyłożone papierem do pieczenia.
Wyrośnięte ciasto zagnieść jeszcze raz na wysypanej mąką stolnicy. Podzielić na 12 równych części, a następnie z każdej uformować w dłoniach bułeczkę. Układać na blasze zachowując odstępy. Ponownie odstawić do wyrośnięcia na ok. 30 minut.
Przed włożeniem do piekarnika posmarować mlekiem i posypać czarnuszką. Piec przez 20-25 minut, aż się pięknie zezłocą.

     Życzę smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz