poniedziałek, 7 lipca 2014

Razowy chleb orkiszowy (na drożdżach)


Lubię chleb razowy i pomyślałam, dlaczego by go sobie nie upiec. Nie ma chyba nic prostszego. Wystarczy zagnieść mąkę z drożdżami, dolewając ciepłą wodę. Zajęło mi to godzinę czasu razem z wyrastaniem i pieczeniem. Polecam, chlebek jest doskonały.

Składniki na 1 bochenek (forma o wymiarach ok. 8-9 x 21-23 cm):

  • 400 g mąki orkiszowej razowej, typ 2000
  • 1 saszetka (7 g) suchych drożdży
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka brązowego ciemnego cukru (można pominąć lub zastąpić 1 łyżeczką miodu)
  • 1 łyżeczka soli lub więcej, wg uznania
  • 300 ml ciepłej wody
  • 1 łyżka oleju, do natłuszczenia formy
  • 2 łyżki otrębów owsianych (żytnich lub innych), do wysypania formy
  • 2 łyżki mleka, do posmarowania
  • 2 łyżki sezamu, do posypania

Podłużną formę spryskać olejem i posypać otrębami. Odstawić na bok.
Mąkę umieścić w dużej misce, po środku zrobić wgłębienie i dodać suche drożdże, cukier, olej oraz sól. Wymieszać, a następnie dodać ciepłą wodę i wyrabiać dłonią kilka minut, aż składniki dobrze się połączą, a ciasto przestanie kleić do rąk.
Następnie przełożyć je do formy. Za pomocą mokrej łyżki wyrównać wierzch. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 10 minut do wyrośnięcia. Ciasto powinno wyrosnąć równo z foremką.
W tym czasie nagrzać piekarnik do temperatury 200ºC.
Wierzch ciasta posmarować mlekiem i posypać sezamem, a następnie włożyć do piekarnika. Piec 40 minut. Jeżeli wierzch będzie się za bardzo rumienił, można go przykryć kawałkiem folii aluminiowej ok. 10 minut przed końcem pieczenia.
Upieczony chleb wyjąć z piekarnika i pozostawić w formie do całkowitego wystygnięcia. Po tym czasie można go już wyjąć z formy.
Kroić ostrym nożem z ząbkami.

     Życzę smacznego!





9 komentarzy:

  1. Najzdrowsza rzecz na świecie :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Najzdrowszy, najsmaczniejszy, najlepszy :)

    OdpowiedzUsuń
  3. ja taki robię, szybko i sprawnie, chleb 100 razy zdrowszy niż badziew ze sklepów oczywiście jak nie kupisz badziewia mąki z marketu

    OdpowiedzUsuń
  4. Super chlebek. Zrobiłem już ze 20 szt. Jedyne co zmieniłem to czas. W piekarniku gazowym po 20 min przykrywam folią i jeszcze 30 min. Razem ok 50 min. Pozdrawiam i dziękuję za przepis

    OdpowiedzUsuń
  5. Chlebek wyszedł pyszny choć zrobiłam go na drożdżach ok 20g i bez cukru brązowego i bez miodu. Mniam 😊

    OdpowiedzUsuń
  6. 10 min na wyrośnięcie chleba ? Czy to nie jakaś pomyłka? Właśnie go zrobiłam i nawet nie ruszył w 10 min.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Post jest z lipca, więc wychodzi na to, że chleb piekłam w lipcu, a w lipcu jest ciepło i najwyraźniej 10 minut wystarczyło, by ciasto wyrosłe. Teraz jest styczeń, więc reszty łatwo się domyślić ;)

      Usuń
    2. Szkoda, ze nie uwzględniła tego pani w przepisie. Cała blacha poszła do kosza, bo chleb dosłownie się lał.

      Usuń
    3. To coś najwyraźniej Pani spieprzyła, bo nie wiem co ma do tego pora roku. Chleb się lał, bo akurat nie było lipca, tylko styczeń? Co ma piernik do wiatraka? Skoro chleb nie wyrósł w 10 minut, to powinien wyrosnąć w 20-30 min. A jeśli tak się nie stało, to coś Pani spieprzyła i proszę nie obarczać mnie, ani tego przepisu winą o niepowodzenie. Bo ja piekłam ten chleb wiele razy przez cały rok. Proszę mi tu nie wciskać kitu.

      Usuń