O blogu

Pomysł stworzenia własnego bloga kiełkował we mnie od dłuższego czasu, a mianowicie od momentu, gdy odkryłam swoją pasję do pieczenia i dekorowania.
Na blogu znajdują się głównie przepisy na słodkie rzeczy, ale nie tylko. Czasem zdarza mi się coś ugotować, jednak to właśnie pieczenie oraz ozdabianie sprawiają mi największą frajdę.
     

Dlaczego PIN-UP CAKE?

Określenie zaczerpnięte z ang. PIN-UP GIRL. Pin-up girls to uśmiechnięte, piękne i seksowne dziewczęta w latach 40-tych i 50-tych XX wieku. Pojawiały się głównie na plakatach, które mężczyźni lubili przypinać do ścian.
Ja "przypinam do ściany" (czyli zamieszczam na blogu) zdjęcia moich słodkości i staram się, by nie tylko wyśmienicie smakowały, ale również apetycznie wyglądały.


Pozdrawiam i życzę udanych wypieków

Ansia

36 komentarzy:

  1. Sympatyczna Aniu, prowadzisz bardzo fajny blog)) pozdrawiam serdecznie)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo dziękuję i pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Witam,Pani Aniu bardzo fajny blog,gratuluje pomysłu i odwagi. Również uwielbiam piec i dekorowac swoje cudeńka :) niestety od 18-miesiecy mam niesforną córeczkę,która troszke mnie od tego odciąga :/
    dlatego z przyjemnościa skorzystam z Pani słodkich przepisów :)
    pozdrawiam serdecznie
    Marta

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Będzie mi bardzo miło :) Ps. dużo bym dała za taką niesforną córeczkę, na pewno jest urocza :) Pozdrawiam i zapraszam do mnie jak najczęściej :)

      Usuń
  4. dzięki :) pewnie że jest urocza :) moje oczko w głowie :) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. Wpadlam na Twoj blog przez przypade, szukalam inspiracji na walentynkowyy deser. Jestem pelna podziwu Twojej pracy i zamilowania! Serdecznie gratuluje! Wspaniale dekorujesz, pieczesz, przyzadasz :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki serdeczne za te słowa uznania :D Pozdrawiam :)

      Usuń
  6. witam
    Super blog,zdjęcia bardzo fajnie zrobione nie mogłam sie oderwać od oglądania
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wielkie dzięki i zapraszam do mnie w przyszłości, bo niewątpliwie pojawi się tutaj jeszcze wiele ciekawych przepisów i pomysłów :D Pozdrawiam :)

      Usuń
  7. Dopiero przeczytałam kilka wpisów a już wiem, że będę często zaglądać w to urocze miejsce :)Dla mnie jesteś czarodziejką!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ojej, dziękuję bardzo :D Będzie mi bardzo miło, jeżeli moje pomysły będą dla Ciebie inspiracją. Pozdrawiam :)

      Usuń
  8. Jesteś cudowna Aniu!
    Zamieszczasz wspaniałe wypieki, wspaniałe zdjęcia, prostota w wykonywaniu ciast. Jak mogłaś tak długo się ukrywać?! :D Jeszcze niczego nie wypróbowałam, bo dopiero dzisiaj Cię odwiedziłam, ale już wiem, że będę często wpraszać się do Twojej kuchni! ;)
    I jesteś taaaaka sympatyczna!
    Życzę powodzenia!
    Grażyna L

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Ci Grażynko za tyle miłych słów :) Nie wiem gdzie się dotychczas ukrywałam, ale faktycznie chyba w końcu znalazłam coś, czego robienie sprawia ogromną frajdę :) Pozdrawiam i zapraszam do mnie w każdej chwili :)

      Usuń
  9. Pani Aniu mam prośbę:)
    Czy mogłaby Pani umieścić na swoim blogu instrukcję jak dekorować torty i ciasta masą cukrową (lukrem plastycznym). Moja przygoda z pieczeniem zaczęła się niedawno, na razie piekę proste wypieki ale korci mnie zrobienie czegoś trudniejszego np. z Pani bloga. Zamierzam też najbliższym czasie zrobić tort na chrzest synka i chcę go też sama udekorować masą cukrową, ale boję się, że nie wyjdzie mi to i będę musiała zamówić tort z cukierni.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pani Wiolu, postaram się. Chociaż muszę przyznać, że jestem odrobinę zmęczona pieczeniem po świętach :) Potrzebuję chwili odpoczynku. Nie wiem kiedy jest chrzest Pani synka i nie mogę obiecać, że zdąże zrobić taki wpis przed tym wydarzeniem. Natomiast na pewno w przyszłości znajdą się na moim blogu torty pokryte masą cukrową i również tą masą dekorowane.
      Dziękuję za tyle komplementów dotyczących mojego bloga, jest mi bardzo miło :) Pozdrawiam i mogę jedynie obiecać, że pierwzym tortem w masie cukrowej, jaki teraz zrobię, będzie tort na chrzciny (niestety nie mogę obiecać konkretnej daty).

      Usuń
    2. Dziękuję za odpowiedź, rozumiem, że jest Pani zmęczona, sporo się Pani napiekła i dekorowała.
      W sumie to znalazłam trochę filmików w internecie, bo głównie chodzi mi o położenie masy cukrowej na tort.
      Chrzciny mojego synka są 21 kwietnia, jeżeli uda się Pani coś do tej pory przygotować to będzie fajnie a jeżeli nie to znajdę coś w internecie.
      Pozdrawiam:)

      Usuń
  10. Aaaa...zapomniałam dopisać, że pięknie prowadzi Pani swojego bloga. Te wszystkie słodkości aż się chce zjeść oczami, cudne zdjęcia, piękne dekoracje. Już kiedyś napisałam jakiś komentarz, że jest Pani mistrzynią dekorowania i estetyki.
    Gratuluję:)

    OdpowiedzUsuń
  11. WITAM!
    PANI ANIU MAM PYTANKO, CHCIALAM ZROBIC KREM KROWKOWY,ALE NIE WIEM CZY MLEKO SKONDENSOWANE NAJPIERW SIE GOTUJE I PO WYSTYGNIECIU DODAJE SIE DO UBITEJ JUZ SMIETANY, CZY INACZEJ SIE ROBI? BARDZO PROSZE O PORADE, DZIEKUJE!

    ANIA

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, mleko skondensowane słodzone (całe w puszce) trzeba gotować w wodzie przez mniej więcej 3 godziny i dobrze wystudzić przed dodaniem do śmietany. Można również użyć gotowego już mleka słodzonego gotowanego i tutaj mogę polecić masę firmy S.M. Gostyń (jest rewelacyjne). Śmietanę kremówkę ubić, a następnie stopniowo dodawać łyżką zagęszczone mleko. Na jedną puszkę mleka (500 g) mniej więcej 750 ml śmietany (lub wg własnego smaku). Pozdrawiam :)

      Usuń
  12. DZIEKUJE SERDECZNIE:) POZDRAWIAM:)

    OdpowiedzUsuń
  13. byłaś przed takim butikiem! zazdroszczę!:))

    OdpowiedzUsuń
  14. Całkowicie zgadzam się z wszystkimi pochwałami i superlatywami wypisanymi powyżej :)
    Aniu jesteś niesamowita, widać w Twoim blogu pasję miłość i zdolności.A jednocześnie tyle w Tobie ciepła i sympatii. Dodałam Twój blog do obserwowanych i na pewno będę zaglądać do Ciebie bardzo często.
    Sama niedawno również zaczęłam prowadzić blog kulinarny, ponieważ jest to również moją pasją. Mimo, że jest on dość nowy i dopiero się uczę to może zaszczycisz mnie swoją obecnością? ;)
    Serdecznie pozdrawiam i zapraszam: http://zaczynamyoddeseru.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Ci serdecznie i na pewno zajrzę na Twój blog :)

      Usuń
    2. Będę zaszczycona :) Pozdrawiam :)

      Usuń
  15. Witam :)Nominuję Cię do Liebster blog. Zapraszam i życzę miłej zabawy:)
    http://lasotka.blog.pl/2013/06/01/podjelam-wyzwanie-liebster-blog/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za nominację, ale muszę odmówić. Brałam już kiedyś udział w tej zabawie, więc pozostaje mi tylko życzyć udanej rozrywki pozostałym uczestnikom. Pozdrawiam :)

      Usuń
  16. Droga Aniu :) Dzięki Tobie powstał mój pierwszy tort dekorowany masą cukrową...efekt-całkiem niezły,a tak się obawiałam,co z tego wyjdzie :)Jestem pod wielkim wrażeniem Twoich "dzieł",na pewno będę wypróbowywać kolejne przepisy...Robisz piękne zdjęcia,aż ślinka cieknie :) pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że moje wskazówki pomogły. Dziękuję za tyle ciepłych słów i pozdrawiam, życząc jednocześnie kolejnych cukierniczych sukcesów :)

      Usuń
  17. Aniu pięknie to sobie wszystko wymyśliłaś :) ja też miałam takie akcje w nocy, jak ta Twoja z budyniem :) bywało też tak, że nie umiałam w nocy spać, to poszłam do kuchni i całą noc piekłam ciasta, ciasteczka i różne takie, aż wszyscy powstawali :)
    Pozdrawiam :)
    Mnóstwo tu u Ciebie fajnych inspiracji :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kto inny zrozumie moje uwielbienie do słodyczy, jeśli nie jeszcze jedna ich miłośniczka. Dziękuję, cieszę się, że Ci się podoba :)

      Usuń
  18. Rewelacyjny blog. Zapraszam do mnie.

    OdpowiedzUsuń
  19. Jestem OCZAROWANA tym miejscem które stworzyłaś w przestrzeni internetowej. Cudownie się na to wszystko patrzy, aż ślinka cieknie ;) Dodatkowo przepisy podane są w takiej formie, że nie przeraża mnie ich wykonanie (co zdarza się bardzo często).
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję za uznanie :) Pozdrawiam cieplutko.

      Usuń
  20. Pani Aniu
    Naprawdę fantastyczny blog. Jestem nastolatką która uwielbia gotować i te przepisy naprawde dały mi dużo frajdy. Kiedy spotykam się ze znajomymi zawsze przynosze jakieś słodkości robione właśnie za pomocą Pani bloga. Dziękuję
    serdecznie pozdrawiam,
    Miriam

    OdpowiedzUsuń