poniedziałek, 21 lipca 2014

Tarta z porzeczkami i kremem waniliowym


Kruche ciasto, kwaskowe porzeczki oraz warstwa słodkiego kremu z ziarenkami wanilii. To wszystko tworzy ciekawą, bardzo smaczną tartę.
Inspiracja: Brot & Bread.

Składniki na tortownicę o średnicy 21 cm:

Ciasto:

  • 1 szklanka mąki
  • 125 g zimnego masła, pokrojonego na kawałki
  • 1/4 szklanki cukru pudru
  • 1 żółtko
  • szczypta soli
  • 1 łyżka lodowatej wody

Mąkę, sól i cukier puder przesiać do misy malaksera. Dodać masło i obrócić kilka razy, aż masa zacznie przypominać mokry piasek. Dodać żółtko i obrócić jeszcze kilka razy. W razie potrzeby dodać łyżkę wody. Szybko zagnieść ciasto, uformować w kulę, owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na 20 minut.
Tortownicę wysmarować masłem lub wyłożyć pergaminem.
Ciasto rozwałkować na wysypanej mąką stolnicy na cienki placek. Wyciąć koło o średnicy tortownicy i ułożyć na dnie formy. Pozostałe ciasto szybko zagnieść ponownie, znów rozwałkować na długi, cienki placek i wyciąć równy pasek o szerokości ok. 3 cm. Przykleić go na ściance tortownicy, sklejając ze spodem (docisnąć delikatnie palcami). Schować do lodówki na ok. 15 minut.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 200°C.
Następnie nakłuć spód widelcem, przykryć papierem do pieczenia, obciążyć np. fasolą i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 15 minut, następnie zdjąć papier z obciążeniem i piec kolejne 5 minut, aż rant nabierze złotej barwy.
Odstawić do wystygnięcia.

Masa porzeczkowa:

  • 500 g porzeczek (u mnie czarne i czerwone)
  • 150 g cukru
  • 6 płaskich łyżeczek mąki ziemniaczanej, rozrobionych w niewielkiej ilości wody

Porzeczki wrzucić do rondla, dodać cukier i podgrzewać na wolnym ogniu, aż cukier się rozpuści, a owoce puszczą sok.
Zdjąć garnek z ognia i stale mieszając wlać rozrobioną mąkę ziemniaczaną, ponownie postawić na ogniu i gotować jeszcze przez chwilę, aż masa zgęstnieje.
Przestudzić, a następnie wyłożyć na upieczony spód.
Schować do lodówki do stężenia.

Krem waniliowy:

  • 500 ml śmietany kremówki 30 %
  • 80 g cukru
  • pół laski wanilii
  • 2 pełne łyżeczki żelatyny (10 g)
  • 100 g serka mascarpone

Ziarenka zeskrobać z laski wanilii i odłożyć na bok.
Żelatynę zalać zimną wodą i odstawić do napęcznienia. Następnie dokładnie rozpuścić w kąpieli wodnej lub mikrofalówce.
Śmietankę umieścić w rondlu razem ze strąkiem wanilii i podgrzewać, aż płyn zredukuje się do ok. 400 ml. Wyłowić strąk.
Dodać cukier, wcześniej zeskrobane ziarenka wanilii oraz żelatynę i mieszać, aż cukier się rozpuści i wszystkie składniki dobrze połączą.
Odstawić na 5 minut do przestygnięcia, a następnie wmieszać serek mascarpone.
Pozostawić do całkowitego wystygnięcia i zanim się zetnie wylać na warstwę porzeczek. Schować do lodówki do stężenia.

     Życzę smacznego!






Udział w akcjach kulinarnych:

Porzeczkowo mi 2014

5 komentarzy:

  1. Bardzo smakowita tarta :) Dzięki za udział w akcji! Pozdrawiam! ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ależ pięknie wygląda!
    Idealnie gładka, biała warstwa wcale nie zapowiada tego kuszącego, porzeczkowego wnętrza. Cudowna niespodzianka :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Super przepis na tą tartę,nuta wanilli dodaje niesamowitego aromatu.
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda przepysznie :) słodki waniliowy krem i kwaśne porzeczki, to musi być poezja ;)
    ---
    http://takeittasty.blogspot.com
    http://facebook.com/takeittasty

    OdpowiedzUsuń
  5. coś pięknego i na pewno przepyszne :)

    OdpowiedzUsuń