czwartek, 31 lipca 2014

Ciasto czekoladowe z jostą i galaretką


Pulchny czekoladowy biszkopt przełożony cienką warstwą galaretki z josty, pyszny kakaowy krem, na to owoce josty zalane galaretką z tych owoców. Bardzo smaczna całość.
Jostę można zastąpić innymi owocami, np. malinami, jagodami, borówką.
Przepis na biszkopt: Moje Wypieki.

Składniki na formę o wymiarach 21 x 25 cm:

Czekoladowy biszkopt (1 szklanka = 250 ml, 1 łyżeczka = 5 ml):

  • 0,45 szklanki oleju rzepakowego
  • 0,3 szklanki wody
  • 0,5 szklanki cukru
  • 3 łyżki kakao

Wszystkie składniki zagotować i podgrzewać, aż cukier się rozpuści. Zdjąć z palnika i całkowicie wystudzić.

Dodatkowo:

  • 3 jajka, białka i żółtka oddzielnie, w temp. pokojowej
  • 0,3 szklanki cukru
  • 0,9 szklanki przesianej mąki pszennej
  • 0,6 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,6 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 3-4 łyżki galaretki z josty

Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia. Boków niczym nie smarować.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz sodą.
Białka ubić na sztywną pianę, a następnie stopniowo, łyżka po łyżce dodawać cukier i kontynuować miksowanie, aż do uzyskania gładkiej, sztywnej konsystencji. Dodać żółtka i zmiksować. Wlać wystudzoną mieszankę kakaową i delikatnie wymieszać za pomocą łopatki.
Dodać suche składniki i znów bardzo delikatnie połączyć łopatką.
Ciasto przełożyć do formy, wyrównać wierzch i piec ok. 35-40 minut do "suchego patyczka". Wystudzić w uchylonym piekarniku.

Po wystudzeniu ostrożnie oddzielić nożykiem ciasto od brzegów formy. Odkleić papier do pieczenia z ciasta, a następnie przekroić go na dwa równe blaty.
Pierwszy umieścić w formie, posmarować go cienką warstwą galaretki z josty i przykryć drugim blatem. Schować do lodówki na czas przygotowania kremu.

Krem kakaowy:

  • 3 żółtka
  • 50 g cukru
  • 250 ml mleka
  • 25 g mąki pszennej
  • 2 łyżki kakao
  • 125 g masła, w temp. pokojowej
  • ok. 300 g josty, umytej, oczyszczonej z ogonków

Żółtka utrzeć z cukrem na puch. Dodać kakao, mąkę oraz 50 ml mleka i dobrze połączyć wszystkie składniki.
Resztę mleka zagotować. Zdjąć z ognia i ciągle mieszając wlać rozrobioną mieszankę. Postawić z powrotem na palniku i gotować na wolnym ogniu, aż masa zgęstnieje. Gotowy krem przykryć kawałkiem folii spożywczej tak, by folia dotykała kremu i odstawić do całkowitego wystygnięcia.
Masło zmiksować do otrzymania kremowej konsystencji. Następnie stopniowo dodawać masę budyniową i miksować na średnich obrotach, aż wszystkie składniki dobrze się połączą, a krem będzie puszysty i gładki.
Gotową masę wyłożyć na czekoladowy biszkopt. Równomiernie rozsmarować. Na wierzchu rozsypać owoce i delikatnie wcisnąć je w krem. Schować do lodówki.

Galaretka jostowa:

  • 2 szklanki gorącej wody
  • ok. 0,3 szklanki cukru
  • sok z 1 cytryny
  • 2,5 łyżeczki żelatyny
  • kilka łyżeczek (do smaku) galaretki z josty

Żelatynę zalać niewielką ilością zimnej wody i odstawiać do napęcznienia. Następnie rozpuścić w kąpieli wodnej lub wkładając na kilka sekund do mikrofalówki.
W gorącej wodzie rozpuścić galaretkę z josty, doprawić cukrem i sokiem z cytryny. Na koniec wmieszać rozpuszczoną żelatynę i odstawić do wystygnięcia.
Gdy zacznie tężeć wylać na ciasto i schować do lodówki do całkowitego stężenia.

Uwaga: Taką galaretkę można również przygotować z innych owoców, np. borówek, gotując owoce w 2 szklankach wody, aż oddadzą swój kolor i aromat. Następnie doprawić cukrem oraz sokiem z cytryny i dodać żelatynę.



     Życzę smacznego!





Udział w akcjach kulinarnych:

Lato w pełni!

3 komentarze:

  1. Aż musiałam poczytać co to josta :)
    Piękne ciasto :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo podobne jadłam ostatnio na weselu. Mojemu chłopakowi tak smakowało, że zamówił całą blachę. Pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo mnie ta josta intryguje :)

    OdpowiedzUsuń