Josta to owoc powstały w wyniku skrzyżowania agrestu z czarną porzeczką. Roślina powstała w 1950 roku w Instytucie Max-Planck w Niemczech.
Porzeczkoagrest rośnie na krzewach bezkolcowych. Owoce są gładkie, w kolorze bardzo ciemnej, niemal czarnej purpury. Mają przyjemny jagodowy aromat i kwaskowatość pochodzącą z agrestu.
Więcej informacji znajdziesz tutaj.
Składniki na 4-5 słoików (po 250 ml):
- 2 kg josty
- 1 kg cukru
Przygotować słoiki i nakrętki. Wyparzyć wrzątkiem, a następnie wysuszyć w nagrzanym do 100ºC piekarniku.
Owoce umieścić w dużym garnku i zmiażdżyć np. ubijakiem do ziemniaków. Gotować 30 minut.
Następnie przecedzić przez sito wyłożone gazą. Odcisnąć.
Przelać sok do garnka, dodać cukier i gotować na małym ogniu, usuwając pianę do chwili, gdy kropla galaretki wylana na talerz nie rozpłynie się (ok. 20-30 minut).
Gorącą galaretkę przełożyć do suchych słoiczków i mocno zakręcić. Odstawić do wystygnięcia. Nakrętka powinna się zassać do środka.
Życzę smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz