piątek, 11 lipca 2014

Marmolada rabarbarowa


Szkoda, że w Polsce rabarbar nie jest dostępny przez cały rok. Lubię bardzo jego wyjątkowy i niepowtarzalny smak, dlatego zamknęłam go w słoiku w postaci marmolady.
Źródło: Taste of home.

Składniki na 4-6 słoiczków:

  • 1 kg rabarbaru, pokrojonego na mniejsze kawałki
  • 2 duże pomarańcze
  • 800 g cukru (dodałam 200 g jasnego cukru brązowego i 600 g normalnego)

Przygotować słoiki i nakrętki. Wyparzyć wrzątkiem, a następnie wysuszyć w nagrzanym do 100ºC piekarniku.
Pomarańcze obrać i usunąć białe części, pestki oraz błonki i rozdrobnić blenderem. Rabarbar, miąższ z pomarańczy oraz cukier umieścić w dużym rondlu z grubym dnem. Im więcej brązowego cukru dodamy, tym marmolada nabierze ciemniejszej barwy. Zagotować, a następnie zmniejszyć ogień i podgrzewać na wolnym ogniu przez ok. 1,5 godziny, mieszając od czasu do czasu. Marmolada jest gotowa, gdy po spuszczeniu kropli na talerzyk, od razu tężeje.
Gorącą marmoladę nałożyć do suchych słoiczków i mocno zakręcić. Odstawić do wystygnięcia. Nakrętka powinna się zassać do środka.

     Życzę smacznego!





1 komentarz:

  1. Mniam mniam super wygląda :) Fajny przepis :) Zapraszam do mnie :)
    smaakowicie.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń