czwartek, 31 lipca 2014

Dżem ze śliwek


Dżem to nie powidła. Na powidła jeszcze przyjdzie pora z późniejszej odmiany owoców, a tymczasem bardzo pyszny dżem ze śliwek. Jestem mile zaskoczona jego smakiem.
Źródło: "Kuchnia polska. Dania na każdą okazję", wyd. Reader's Digest Przegląd.

Składniki na 6 słoików (po 250 ml):

  • 2 kg śliwek, umytych, bez pestek
  • 1 kg cukru

Przygotować słoiki i nakrętki. Wyparzyć wrzątkiem, a następnie wysuszyć w nagrzanym do 100ºC piekarniku.
Śliwki zasypać cukrem w dużym garnku. Gdy puszczą sok, postawić na gazie i gotować na małym ogniu, często mieszając.
Gotować przez ok. 1 godzinę, aż śliwki częściowo się rozpadną, a większość soku odparuje.
Gorący dżem przełożyć do suchych słoiczków i mocno zakręcić. Odstawić do wystygnięcia. Nakrętka powinna się zassać do środka.
Przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu.

     Życzę smacznego!





Udział w akcjach kulinarnych:

Przetwory

1 komentarz:

  1. Byloby nam milo, gdybys zechcial go wpisac na Ptitchef.com, zeby mozna go bylo zaindeksowac.

    Ptitchef jest katalogiem, który pozycjonuje najlepsze kucharskie strony internetowe w sieci. Setki blogów juz sa na nim juz zapisane i korzystaja ze strony Ptitchef, zeby przedstawic swoje wlasne strony internetowe.

    Zeby zapisac sie na Ptitchef, wejdz na
    http://www.petitchef.pl/index.php?obj=myaccount_site&action=form

    lub na http://www.petitchef.pl i kliknij na « Dodaj swój blog-strone » w górnym pasku.

    Pozdrawiam

    Camelia
    Petitchef.pl

    OdpowiedzUsuń