Dżem to nie powidła. Na powidła jeszcze przyjdzie pora z późniejszej odmiany owoców, a tymczasem bardzo pyszny dżem ze śliwek. Jestem mile zaskoczona jego smakiem.
Źródło: "Kuchnia polska. Dania na każdą okazję", wyd. Reader's Digest Przegląd.
Składniki na 6 słoików (po 250 ml):
- 2 kg śliwek, umytych, bez pestek
- 1 kg cukru
Przygotować słoiki i nakrętki. Wyparzyć wrzątkiem, a następnie wysuszyć w nagrzanym do 100ºC piekarniku.
Śliwki zasypać cukrem w dużym garnku. Gdy puszczą sok, postawić na gazie i gotować na małym ogniu, często mieszając.
Gotować przez ok. 1 godzinę, aż śliwki częściowo się rozpadną, a większość soku odparuje.
Gorący dżem przełożyć do suchych słoiczków i mocno zakręcić. Odstawić do wystygnięcia. Nakrętka powinna się zassać do środka.
Przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu.
Życzę smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz