wtorek, 15 lipca 2014

Ciasto rozetowe z marmoladą rabarbarową, pistacjami i rabarbarową glazurą


Jeszcze z tydzień temu udało mi się kupić rabarbar. Sprzątnęłam wszystkie łodygi ze sklepowej półki, by zrobić rabarbarową marmoladę. Jeden słoik od razu wykorzystałam do zrobienia tego cudownego drożdżowca z pistacjami oraz przepyszną rabarbarową glazurą, która nie tylko ma piękny kolor, ale smakuje zupełnie wyjątkowo i pełni rolę kropki nad "i".
Taki drożdżowiec można przygotować również z innymi owocami. Właśnie go sobie wyobraziłam z jagodową konfiturą, orzechami nerkowca i glazurą jagodową.
Inspiracja: Dayli Cooking oraz Gourmet Traveller.


Składniki na okrągłą formę o średnicy 25-26 cm:

Ciasto:

  • 375 g mąki pszennej
  • 125 ml mleka, lekko ciepłego
  • 30 g świeżych drożdży
  • 50 g cukru
  • 1 jajko
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 75 g masła, rozpuszczonego, jeszcze ciepłego

Dodatkowo:


Zrobić zaczyn. Do kubka wrzucić pokruszone drożdże, łyżeczkę cukru, łyżeczkę mąki i całość ciepłego mleka. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
W tym czasie do dużej miski przesiać mąkę, dodać resztę cukru, sól, jajko, a następnie wyrośnięty zaczyn. Wymieszać drewnianą łyżką, a następnie wyrabiać dłonią, międzyczasie dolewając rozpuszczając masło. Ciasto powinno być dosyć gęste, elastyczne i łatwo odchodzić od ścianek naczynia. Uformować kulę, umieścić na środku miski, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę, do podwojenia objętości.
Formę wyłożyć papierem do pieczenia (ja wyłożyłam tylko dno). Można również użyć tortownicy z odpinanym bokiem.
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na wysypaną mąką stolnicę, zagnieść jeszcze raz, a następnie rozwałkować na zgrabny prostokąt o wymiarach 35 x 40 cm, w razie konieczności podsypując mąką, by ciasto nie przykleiło się do stolnicy.
Posmarować marmoladą oraz posypać siekanymi pistacjami. Zwinąć ciasno w rulon wzdłuż dłuższego z boków. Za pomocą ostrego noża pokroić rulon na 12 plastrów (o grubości 3,3 cm). Trzy z nich ułożyć po środku formy, a resztę dookoła. Lekko rozpłaszczyć dłonią. Ostawić na kilka minut do napuszenia.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 190ºC. Piec przez ok. 40-50 minut, aż ciasto nabierze złotego koloru. Gdyby wierzch ciasta za bardzo się przypiekał, można je w trakcie pieczenia przykryć kawałkiem folii aluminiowej i odkryć kilka minut przed końcem pieczenia.

Glazura rabarbarowa:

  • 50 g cukru
  • 50 ml wody
  • sok w połowy cytryny
  • ziarenka z 1/4 laski wanilii lub 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
  • 40 g oczyszczonego rabarbaru (części czerwone), pokrojonego na drobno
  • ok. 120 g przesianego cukru pudru

W małym garnku wymieszać cukier, wodę, sok z cytryny oraz wanilię i podgrzewać na małym ogniu, aż cukier się rozpuści. Następnie dodać kawałki rabarbaru i podgrzewać dalej, aż rabarbar się rozpadnie, a sok zamieni w syrop (ok. 4-5 minut). Odcedzić na drobnym sitku, zachowując płyn.
Stopniowo dodawać przesiany cukier puder i dokładnie mieszać do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
Polukrować wystudzone ciasto.

     Życzę smacznego!






4 komentarze: