Cupcakes to niezawodny sposób na szybkie małe co nieco. Do ciasta dorzucamy borówki, pieczemy, na wierzch wyciskamy bitą śmietanę i voila. Babeczki gotowe!
Inspiracja: Cooking Classy.
Składniki na 12 babeczek:
Ciasto:
- 1 i 2/3 szklanki mąki
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki sody
- 1/2 łyżeczki soli
- 3/4 szklanki cukru
- 100 g miękkiego masła
- 1 jajko
- 2 białka
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1/4 szklanki maślanki
- 1/3 szklanki kwaśnej śmietany
- 1 i 1/4 szklanki borówek
Uwaga: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej!
Piekarnik rozgrzać do 180°C. Formę na muffiny wyłożyć papilotkami.
Mąkę przesiać do miski i wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą oraz solą. Śmietanę wymieszać z maślanką.
W drugiej misce utrzeć za pomocą miksera masło z cukrem na puszystą masę. Kolejno dodawać jajko oraz białka, miksując krótko po każdym dodaniu. Wmieszać wanilię.
Następnie dodać mąkę (w 3 partiach) na zmianę z maślanką ze śmietaną (w 2 partiach) zaczynając i kończąc na mące. Miksować po każdym dodaniu na najniższych obrotach miksera i tylko do połączenia się składników. Na koniec dodać borówki i bardzo delikatnie wymieszać za pomocą łopatki.
Masę rozdzielić pomiędzy papilotki, napełniając je do 2/3 wysokości. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec 20-24 minuty do "suchego patyczka". Pozostawić do wystygnięcia.
Wierzch:
- 500 ml śmietany kremówki 36 %, schłodzonej
- 2 łyżki przesianego cukru pudru
- borówki, do dekoracji
Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec dodając cukier puder.
Wycisnąć na wierzch każdej babeczki i udekorować owocami.
Życzę smacznego!
po prostu piękne :)
OdpowiedzUsuńwyglądają jak z bajki, piękne :)
OdpowiedzUsuńBaaardzo letnie!
OdpowiedzUsuńSliczny deser!
:)
Milo, ze bierzesz udzial w akcji dziecinnej na Mikserze.
Kasia
www.lejdi-of-the-house.bloog.pl
O właśnie cały czas jestem na etapie zachwytu nad wszelkiego rodzaju babeczkami z borówkami. Te wyglądają naprawdę smakowicie. I ta bita śmietana <3
OdpowiedzUsuńSmacznie się prezentują :)
OdpowiedzUsuń