Kolejna tarta, tym razem agrestowa. Sezon trwa, dlatego staram się wykorzystać każde dostępne mi owoce w moich słodkościach. Nie wszystkie trzeba od razu przerobić na dżemy.
I znów kruche ciasto, kwaskowy agrest oraz słodka beza. Idealna kompozycja.
Korzystam z przepisu na kruche ciasto, które wiele razy wypróbowałam i odpowiada mi najbardziej.
Składniki na formę do tarty o średnicy 23 cm:
Ciasto:
- 1 szklanka mąki
- 125 g zimnego masła, pokrojonego na kawałki
- 1/4 szklanki cukru pudru
- 1 żółtko
- szczypta soli
- 1 łyżka lodowatej wody
Mąkę, sól i cukier puder przesiać do misy malaksera. Dodać masło i obrócić kilka razy, aż masa zacznie przypominać mokry piasek. Dodać żółtko i obrócić jeszcze kilka razy. W razie potrzeby dodać łyżkę wody. Szybko zagnieść ciasto, uformować w kulę, owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na 20 minut.
Ciasto rozwałkować na wysypanej mąką stolnicy na placek o grubości ok. 3 mm. Nawinąć na wałek i przenieść na formę do tarty. Delikatnie docisnąć palcami i usunąć nadmiar ciasta. Schować do lodówki na ok. 15 minut.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 200°C.
Następnie nakłuć spód widelcem, przykryć papierem do pieczenia, obciążyć np. fasolą i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 15 minut, następnie zdjąć papier z obciążeniem i piec kolejne 8-10 minut, aż rant nabierze złotej barwy.
Odstawić do wystygnięcia.
Masa agrestowa:
- 800 g agrestu (u mnie zielony i czerwony)
- 3/4 szklanki cukru
- 1 łyżka soku z cytryny
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej, rozrobionej w niewielkiej ilości wody
700 g agrestu, cukier i sok z cytryny umieścić w rondlu. Podgrzewać, aż owoce zmiękną i puszczą sok.
Zdjąć z palnika, wlać rozrobioną mąkę i ciągle mieszając ponownie postawić na ogniu. Dodać pozostałe 100 g agrestu i gotować jeszcze przez chwilę, aż masa zgęstnieje.
Odstawić do przestygnięcia, a następnie przełożyć na upieczony spód.
Beza:
- 3 białka, w temp. pokojowej
- szczypta soli
- 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C.
Białka ubić ze szczyptą soli na pianę. Stale miksując na najwyższych obrotach miksera stopniowo dodawać cukier, łyżka po łyżce. Ubijać, aż masa będzie sztywna i błyszcząca. Na koniec wmieszać mąkę ziemniaczaną.
Gotową pianę wyłożyć na warstwę agrestu, tworząc łyżką dowolne wzory. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec 15-20 minut, aż beza się zrumieni.
Życzę smacznego!
pyszne tarta:) świetne połączenie agrest cierpki i słodka pierzynka super:)
OdpowiedzUsuńMniam, takie ciasta uwielbiam :)
OdpowiedzUsuń