czwartek, 17 lipca 2014

Karmelowe babeczki z czarnymi porzeczkami


Osobiście bardzo dobrze komponuje mi się smakowo karmel z czarnymi porzeczkami. Postanowiłam zatem nadziać karmelowe babeczki nadzieniem z czarnych porzeczek. Do tego lekki krem karmelowy i solony sos karmelowy.
Inspiracja: Shelley Kaldunski, David Matheson "Babeczki na słodko".

Składniki na 12 babeczek:

Ciasto:

  • 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1 szklanka brązowego cukru
  • 1/2 szklanki cukru
  • 100 g miękkiego masła
  • 2 duże jajka, w temp. pokojowej
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1/2 szklanki mleka

Piekarnik rozgrzać do temperatury 180ºC. Formę na muffiny wyłożyć papilotkami.
W jednej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia i sól.
W drugiej misce mikserem na średnich obrotach utrzeć masło i oba rodzaje cukru na puszystą masę. Następnie dodać jajka oraz wanilię i miksować, aż składniki się połączą. Stopniowo dodawać mąkę (w trzech porcjach) na przemian z kawą z mlekiem (w dwóch porcjach), miksując na niskich obrotach do połączenia się składników. Zgarnąć ciasto z brzegów miski, wymieszać.
Napełnić papilotki do 3/4 wysokości. Piec przez ok. 20-22 minuty, aż wykałaczka wbita w środek będzie sucha.
Wystudzić na kratce, a następnie za pomocą ostrego noża lub specjalnej wykrawaczki zrobić otwory po środku każdej babeczki.

Porzeczkowe nadzienie:

  • 250 g czerwonych porzeczek, umytych, odszypułkowanych
  • 100 g cukru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 3 płaskie łyżeczki mąki ziemniaczanej wymieszanej w niewielkiej ilości wody

Porzeczki wrzucić do rondla, dodać cukier oraz sok z cytryny i podgrzewać na wolnym ogniu, aż cukier się rozpuści, a owoce puszczą sok.
Zdjąć garnek z ognia i stale mieszając wlać rozrobioną mąkę ziemniaczaną, ponownie postawić na ogniu i gotować jeszcze przez chwilę.
Wystudzić, a następnie wypełnić masą babeczki.

Krem karmelowy:

  • 3 białka, w temp. pokojowej
  • 140 g cukru
  • szczypta soli
  • 170 g miękkiego masła, pokrojonego na mniejsze kawałki
  • 2-3 łyżeczki solonego sosu karmelowego + 3-4 do polania
  • czarne porzeczki, do dekoracji

W dużej żaroodpornej misce wymieszać białka z cukrem. Miskę ustawić nad garnkiem z gotującą się wodą (miska nie może dotykać wody!). Mieszać ok. 2 minuty, aż cukier się rozpuści, a masa osiągnie temperaturę 70ºC. Można to łatwo sprawdzić rozcierając odrobinę masy pomiędzy palcami. Cukier nie powinien być już wyczuwalny.
Następnie zdjąć miskę z garnka i ubijać na szybkich obrotach 6-8 minut, aż piana uzyska temperaturę pokojową. Zmniejszyć obroty miksera do średnich i stopniowo dodawać kawałki masła, ubijając po każdym dodaniu. Masa uzyska konsystencję zsiadłego mleka, ale nie należy się tym przejmować, tylko kontynuować ubijanie, aż masa znów stanie się gładka. Na koniec dodać sos karmelowy i wymieszać tylko do momentu połączenia się składników.
Gotową masę przełożyć do rękawa cukierniczego z gwiazdkową końcówką i wyciskać krem na babeczki. Schować na chwilę do lodówki, by krem nieco stężał i udekorować świeżymi owocami czarnej porzeczki oraz polać solonym karmelem.

     Życzę smacznego!









Udział w akcjach kulinarnych:

Lato w pełni!

3 komentarze:

  1. Ciągnący się karmel na muffince, nie ma bardziej zmysłowego widoku :))

    OdpowiedzUsuń
  2. Wow, te muffinki są wspaniałe! ; )
    Ta polewa karmelowa na muffince wygląda bardzo uroczo! *.*

    OdpowiedzUsuń