piątek, 22 marca 2013

Waniliowe bezy z kremem waniliowo-czekoladowym


Od dłuższego czasu miałam ochotę na takie bezy i w końcu je zrobiłam. Małe waniliowe beziki przekładane kremem z serka mascarpone, czekolady i ziarenek wanilii. Dodatkowo ozdobione kolorowymi cukrowymi kuleczkami. Rozpływają się w ustach.

Składniki na ok. 28 małych pojedynczych bez:


Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli na szybkich obrotach miksera. Wmieszać ekstrakt waniliowy i nadal ubijać. Następnie stopniowo (po jednej łyżce) dodawać cukier puder, stale miksując.
Gotową masę przełożyć do rękawa cukierniczego z okrągłą końcówką o średnicy ok. 1 cm i wyciskać bezy równej wielkości na blachę wyłożoną pergaminem. Zachować odstępy między bezami, trochę urosną.
Suszyć w temperaturze 120°C przez ok. 70-80 minut (z termoobiegiem). Pozostawić w piekarniku do wystygnięcia.

Dodatkowo:

  • 100 g gorzkiej czekolady (lub mlecznej)
  • 150 g serka mascarpone
  • ziarenka z połowy laski wanilii
  • 1 łyżeczka cukru pudru do smaku
  • cukrowa posypka (opcjonalnie)
     
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Spód każdej bezy zanurzyć w czekoladzie i odłożyć do zastygnięcia (najlepiej do lodówki). Serek mascarpone wymieszać z ziarenkami wanilii oraz cukrem pudrem. Na koniec dodać rozpuszczoną czekoladę, która pozostała i dokładnie wszystko wymieszać.
Krem przełożyć do specjalnego pojemnika lub szprycy i wycisnąć krem na połowę bez. Przykryć drugą bezą. Ewentualnie obtoczyć w cukrowej posypce.

     Życzę smacznego!





3 komentarze:

  1. Niesamowite cudenka!Wygladaja nieziemsko, az mam ochote takie zrobic.Piekne zdjecia:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. rewelacyjnie wyglądają! świetny pomysł:)

    OdpowiedzUsuń