poniedziałek, 4 marca 2013

Kawa kasztanowa


Lubię kawę, dziennie wypijam przynajmniej dwie filiżanki. Lubię też eksperymentować, więc zainspirowana tym przepisem postanowiłam sprawdzić jak smakuje kawa z kremem kasztanowym.
To połączenie zapewne nie każdemu przypadnie do gustu, krem kasztanowy bowiem ma dość specyficzny smak. Złagodziłam go dodając odrobinę kremu orzechowo-czekoladowego typu Nutella i w takim wydaniu kawa smakuje całkiem nieźle. Przekonajcie się sami.

Składniki na 1 kawę:

  • 2 łyżeczki kremu kasztanowego
  • 2 łyżeczki Nutelli
  • 100 ml świeżo zaparzonej kawy średnio mocnej
  • 100 ml gorącego mleka
  • odrobina tartej czekolady do dekoracji
     
Oba kremy wymieszać z 1 łyżką gorącego mleka w naczyniu przeznaczonym na kawę. Umieścić bezpośrednio pod kapnikiem ekspresu i zaparzyć kawę lub dolać kawę rozpuszczalną wcześniej zaparzoną.
Resztę gorącego mleka spienić za pomocą specjalnego przyrządu lub trzepaczki. Za pomocą łyżki przełożyć mleczną piankę na wierzch kawy. Posypać tartą czekoladą. Podawać natychmiast.

     Życzę smacznego!





3 komentarze: