Lekki chlebek pszenny z sezamem. Na drożdżach. Bardzo łatwy i szybki w przygotowaniu. Idealny do posmarowania nutellą, ale równie dobrze sprawdza się w połączeniu z sałatą i innymi dodatkami.
Przepis pochodzi z książki pt. "Domowe wypieki", wyd. Olesiejuk, str. 432.
Składniki na keksówkę o wymiarach ok. 11 x 34 cm:
- 500 g mąki pszennej
- 1 torebka suszonych drożdży (7 g)
- 1 łyżeczka miałkiego cukru
- 1 łyżeczka soli
- 5 łyżek ziaren sezamu, lekko uprażonych na suchej patelni
- 1 łyżka mleka
Mąkę przesiać do miski, wymieszać z drożdżami, wsypać cukier, sól i dolać ok. 400 ml ciepłej wody. Zagnieść ciasto, w razie konieczności dolać jeszcze trochę wody, ale ciasto powinno pozostać zwarte. Na koniec wmieszać 3 łyżki uprażonego sezamu i ponownie zagnieść. Uformować kulę, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 45 minut.
Wyrośnięte zagnieść jeszcze raz. Foremkę keksową posmarować masłem i wysypać mąką. Nałożyć ciasto nie więcej niż do 2/3 wysokości. Ponownie odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Wierzch posmarować mlekiem i posypać pozostałymi ziarnami sezamu. Piekarnik nagrzać do temperatury 180°C i piec chlebek przez 35-40 minut.
Życzę smacznego!
smacznie wygląda:)
OdpowiedzUsuńPyszny musi być taki chlebek!
OdpowiedzUsuń