niedziela, 17 marca 2013

Chlebek sezamowy


Lekki chlebek pszenny z sezamem. Na drożdżach. Bardzo łatwy i szybki w przygotowaniu. Idealny do posmarowania nutellą, ale równie dobrze sprawdza się w połączeniu z sałatą i innymi dodatkami.
Przepis pochodzi z książki pt. "Domowe wypieki", wyd. Olesiejuk, str. 432.

Składniki na keksówkę o wymiarach ok. 11 x 34 cm:

  • 500 g mąki pszennej
  • 1 torebka suszonych drożdży (7 g)
  • 1 łyżeczka miałkiego cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 5 łyżek ziaren sezamu, lekko uprażonych na suchej patelni
  • 1 łyżka mleka
     
Mąkę przesiać do miski, wymieszać z drożdżami, wsypać cukier, sól i dolać ok. 400 ml ciepłej wody. Zagnieść ciasto, w razie konieczności dolać jeszcze trochę wody, ale ciasto powinno pozostać zwarte. Na koniec wmieszać 3 łyżki uprażonego sezamu i ponownie zagnieść. Uformować kulę, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 45 minut.
Wyrośnięte zagnieść jeszcze raz. Foremkę keksową posmarować masłem i wysypać mąką. Nałożyć ciasto nie więcej niż do 2/3 wysokości. Ponownie odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Wierzch posmarować mlekiem i posypać pozostałymi ziarnami sezamu. Piekarnik nagrzać do temperatury 180°C i piec chlebek przez 35-40 minut. 

     Życzę smacznego!







2 komentarze: