piątek, 8 marca 2013

Mini torcik z malinami + dekoracja z masy cukrowej


Mini torcik z okazji Dnia Kobiet dla wszystkich Pań. Biszkopowe krążki przełożone kremem z mascarpone i nutelli oraz musem malinowym. Wszystko pokryte masą cukrową i udekorowane kwiatami z tejże masy. Tym razem tort utrzymany w tonacji białej, ale w przyszłości zapewne sięgnę po kolorowy lukier plastyczny.

     Drogie Panie, wszystkiego najlepszego z okazji naszego święta. Abyśmy zawsze, nie tylko dziś, były tak miło rozpieszczane przez mężczyzn.



Składniki na biszkopt (1 blat):

  • 2 duże jajka, w temp. pokojowej
  • 100 g cukru
  • 100 g mąki tortowej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Tortownicę wysmarować masłem.
Białka oddzielić od żółtek. Mąkę przesiać i dodać do niej proszek do pieczenia. Odstawić na bok. Białka ubić z cukrem na sztywno. Kolejno dodawać żółtka, miksując po każdym dodaniu. Zmniejszyć obroty miksera i stopniowo dodawać mąkę. Dobrze wymieszać. Ciasto wyłożyć do formy i wygładzić wierzch.
Włożyć do zimnego piekarnika i piec ok. 25-30 minut w temperaturze 180°C. Wystudzić.
Z gotowego biszkoptu odkroić lub zeskrobać nożem wierzchnią i spodnią złotą skórkę. Z tak przygotowanego blatu wyciąć za pomocą foremki (o średnicy 8 cm) 4 krążki. Odłożyć na bok.

Mus malinowy:

  • 150 g malin (świeżych lub mrożonych)
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego (można pominąć lub użyć cukru wanilinowego zamiast 1 łyżki zwykłego cukru)
   
Żelatynę zalać niewielką ilością gorącej wody. Dobrze wymieszać, aż do rozpuszczenia żelatyny.
Maliny z cukrem wrzucić do garnka i podgrzewać, aż owoce puszczą sok i się rozpadną. Zmiksować blenderem i przetrzeć przez sito, by pozbyć się pestek. Na koniec dodać rozpuszczoną żelatynę oraz ekstrakt i dobrze wymieszać. Mus wystudzić, a następnie schować do lodówki, by nieco stężał.

Krem:

  • 250 g serka mascarpone
  • 6 łyżeczek Nutelli
     
Oba składniki wymieszać ze sobą dokładnie za pomocą łyżki. Połowę masy zostawić w miseczce, a drugą połowę przełożyć do rękawa cukierniczego z dużą okrągłą końcówką.

Przełożyć krążki biszkoptowe według poniższej instrukcji:


Gotowy torcik schować do lodówki, by krem stwardniał.

W tym czasie przygotować masę cukrową. Podzielić na pół. Jedną część schować do szczelnego pojemnika, a drugą cienko rozwałkować na stolnicy wysypanej cukrem pudrem. Pokryć nią mini torcik, nadmiar masy odciąć, a resztę wygładzić.
Tutaj znajdziecie szczegółową instrukcję.
Torcik schować do lodówki na czas przygotowania kwiatów z masy cukrowej.

Drugą część masy cukrowej podzielić na 3 części (masa cukrowa szybko wysycha, nie należy zatem rozwałkowywać jej od razu całej). Za pomocą specjalnych foremek (u mnie 3 sztuki różnej wielkości na jeden kwiat) wycinać kształty kwiatów z rozwałkownej porcji masy. Za pomocą patyczka do szaszłyka delikatnie "rozpłaszczyć" każdy płatek, by nadać mu karbowany kształt. Trzy kwiatki różnej wielkości skleić ze sobą za pomocą lukru (cukier puder + woda). Docisnąć środek, spód posmarować lukrem i przykleić na torciku. Za pomocą wykałaczki delikadnie podnieść i ukształtować płatki kwiatów. Na koniec przykleić malutką kulkę z masy cukrowej w środek kwiatu. Nakłuć wykałaczką.
Czynność powtarzać, aż cały torcik zostanie pokryty kwiatami. Mój torcik potrzebował 20 kwiatów: 10 kwiatów na dole, 7 kwiatów na górze, a 3 w samym środku zostały ustawione na plastikowych stojaczkach do świeczek urodzinowych, by całość utworzyła kwiatową "kopułę".
Gotowy torcik schłodzić w lodówce.

     Życzę smacznego!






Udział w akcjach kulinarnych:

Kulinarny Dzień Kobiet

10 komentarzy:

  1. Przepiękny! Niezła z Ciebie artystka!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wow... jestem pod wrażeniem!!! Cudo :)

    OdpowiedzUsuń
  3. O ja jakie piękne :) Nie zrobiłabym czegoś takiego. Śliczne to jest.
    http://kociolek-pysznosci.blog.pl/ zapraszam do mnie

    OdpowiedzUsuń
  4. Łał, cudo! Te kwiatki są po prostu piękne :)

    OdpowiedzUsuń
  5. rewelacja! genialny pomysł ale mus być smaczny:) piękna dekoracja:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda cudownie.A jak twoja masa utrzymuje się na serku mascarpone? Nie rozpuszcza się?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pomysł na torcik jest w 100 % mój autorski (poza przepisem na masę cukrową). Jeżeli ktoś twierdzi, że na serek mascarpone nie daje się masy cukrowej, to ja o tym nie wiedziałam. W każdym bądź razie w przypadku mojego mini torciku sprawdził się znakomicie :) Pozdrawiam.

      Usuń
  7. czy nie trzeba pokrywac torciku kremem maślanym, żeby pokryć go masą cukrową???

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No i nie wiem co odpowiedzieć... miałam ochotę pokryć torcik serkiem mascarpone, więc tak zrobiłam. Jeżeli jakieś profesjonalne źródła kuliarne mówią, że trzeba pokryć torcik kremem maślanym przed nałożeniem masy cukrowej, to proszę się tego trzymać. Ja lubię eksperymentować, a jak widać mój torcik się nie rozpadł, ani nie rozpuścił. W dodatku był pyszny, bo maliny z nutellą to boskie połączenie. Pozdrawiam.

      Usuń