sobota, 9 marca 2013

Krem kasztanowo - czekoladowy z bitą śmietaną


Trochę inny krem czekoladowy, bo z dodatkiem kremu kasztanowego, w duecie z pomarańczową bitą śmietaną. 
Inspiracja pochodzi stąd.

Składniki na 4 porcje:

  • 200 g kremu kasztanowego
  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 100 g czekolady mlecznej
  • 3 żółtka
  • 3 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • 3 łyżki śmietany kremówki + 1,5 szklanki do ubicia
  • 1-2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki ekstraktu pomarańczowego
  • 4 waflowe kwiaty do dekoracji
   
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodając 3 łyżki słodkiej śmietanki. Wymieszać i odstawić na bok. Żółtka utrzeć ze szczyptą soli i 3 łyżkami cukru. Dodać do rozpuszczonej czekolady i wymieszać ręczną trzepaczką. Na koniec delikatnie wymieszać z kremem kasztanowym. Za pomocą szprycy z okrągłą końcówką napełnić wysokie wąskie szklanki do połowy ich wysokości.
Śmietanę kremówkę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać cukier puder oraz ekstrakt lub zapach pomarańczowy. Ponownie za pomocą szprycy wycisnąć ubitą śmietanę na krem czekoladowy. Udekorować waflowymi kwiatami.
Schłodzić w lodówce.

     Życzę smacznego!





3 komentarze: