Bardzo kruchy mazurek z dżemem pomarańczowym, kawałkami moreli, migdałami i białą czekoladą. Przepis zaczerpnięty z Kwestii Smaku.
Składniki na spód (u mnie na blaszkę o wymiarach 21 x 25 cm + kwiatki):
- 150 g miękkiego masła
- 60 g cukru pudru
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 150 g mąki pszennej
- 75 g mąki ryżowej lub ziemniaczanej (użyłam ryżowej)
Masło utrzeć z cukrem za pomocą miksera przez ok. 6-7 minut. Dodać ekstrakt z wanilii i przesiane oba rodzaje mąki. Zmiksować, zagnieść ciasto i uformować w kulę. Owinąć w folię spożywczą i schować do lodówki na ok. 15 minut. Piekarnik nagrzać do 160°C.
Ciasto rozwałkować pomiędzy dwoma arkuszami pergaminu na wielkość ok. 21 x 25 cm. Przełożyć na większą blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Spód ponakłuwać widelcem. Z reszty ciasta wyciąć kwiatki (ja to zrobiłam za pomocą specjalnych wykrojników) i przykleić po bokach ciasta. Można do tego celu użyć odrobiny białka.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 30 minut na lekko złoty kolor (u mnie trwało to krócej). Wystudzić.
Dodatkowo:
- 3/4 szklanki dżemu pomarańczowego (marmolady, konfitury, itp.)
- garść suszonych moreli, pokrojonych na cienkie paseczki
- garść migdałów bez skórek
- 100 g białej czekolady
- 3 łyżki śmietany kremówki
Dżem rozsmarować na wystudzonym spodzie. Rozłożyć pokrojone morele. Czekoladę wraz ze śmietanką rozpuścić w kąpieli wodnej. Polać wierzch mazurka (ja to robiłam za pomocą szprycy z końcówką nr 3), a na koniec posypać migdałami.
Życzę smacznego!
ojej.. nie powinnam o tej porze oglądać takich 'smacznych zdjęć':D
OdpowiedzUsuńTen też jest śliczny, już sama nie wiem który bardziej :)
OdpowiedzUsuń