poniedziałek, 18 marca 2013

Tarta bananowa


Taka trochę zdrowsza wersja tarty z mąki pełnoziarnistej, słodzona miodem, z bananami i malinami.
Przepis pochodzi z książki pt. "Domowe wypieki", wyd. Olesiejuk, str. 412.

Spód (składniki na formę do tarty o średnicy 23 cm):

  • 250 g pełnoziarnistej mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 75 g płynnego miodu
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  • ziarenka z połowy laski wanilii
  • 100 g zimnego masła
     
Mąkę przesiać do pojemnika malaksera (lub na stolnicę), wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać miód, jajko, sól, wanilię, masło i rozdrobnić (lub posiekać na stolnicy). Połączyć wszystkie składniki, uformować z ciasta kulę, lekko spłaszczyć, owinąć w folię spożywczą i schować do lodówki na ok. pół godziny.
Ciasto rozwałkować (najlepiej pomiędzy dwoma kawałkami folii spożywczej lub pergaminu) i wyłożyć nim dno i boki formy do tarty (ewentualnie tortownicy wysmarowanej masłem). Dno ponakłuwać w kilku miejscach widelcem. Wyłożyć folią aluminiową i obciążyć fasolą.
Piekarnik nagrzać do temperatury 180°C i wstawić ciasto na 20 minut. Po tym czasie zdjąć folię z obciążeniem i z powrotem włożyć do piekarnika na kolejne 6-8 minut. Wystudzić.

Dodatkowo:

  • 1,5 kg bananów
  • sok z 1 cytryny
  • 200 g malin (mrożone najpierw rozmrozić)
  • 3 białka
  • 75 g płynnego miodu
  • 75 g mielonych migdałów (bez skórek)
  • 2 łyżki drobnych wiórków kokosowych
     
Banany obrać, pokroić na kawałki o długości ok. 3 cm, skropić sokiem z cytryny i ułożyć ciasno na upieczonym cieście. Maliny ułożyć na wierzchu. Białka ubić na bardzo sztywną pianę, dodając pod koniec ubijania miód, zmielone migdały oraz wiórki kokosowe. Masą przykryć owoce.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 200°C na 12-15 minut.

     Życzę smacznego!






8 komentarzy:

  1. Jejku! Koniecznie muszę wypróbować przepis!:) Wygląda wyśmienicie!

    Ściskam cieplutko!

    OdpowiedzUsuń
  2. To zdjęcie w przekroju.. mniam <3

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda fantastycznie :) Mogę kawałeczek...? :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetny pomysł. Wygląda bardzo apetycznie. Do kawki super.

    OdpowiedzUsuń
  5. Cudownie apetyczne :)
    i taka ilość owoców rozgrzesza je całkowicie i czyni zdrowym deserem ;)
    a patera....zakochałam się skąd takie cuda macie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tę paterę kupiłam w sieci sklepów Tk Maxx :)

      Usuń
    2. Dziękuję Aniu za odpowiedź :)
      Wlaśnie dowiedziałam się, że ta sieć jest również w Szczecinie :)

      Usuń