piątek, 29 marca 2013

Mini babki z herbacianą nutką


Mini babki nadają się znakomicie do dekoracji świątecznego stołu. Dodatkowo robi się je bardzo szybko i smakują naprawdę rewelacyjnie.
Przepis pochodzi z dodatku "Pani domu poleca. Wielkanoc. Potrawy i wypieki", nr 3 (78)/2009, str. 72.

Składniki na 6 mini babek:

  • 250 g mąki pszennej
  • 2 żółtka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 łyżeczki skórki startej z cytryny (uprzednio sparzonej)
  • 1/3 kostki margaryny (ok. 85 g)
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szklanka herbaty owocowej (np. z dzikiej róży)
  • 100 g rodzynek
  • 100 g suszonych śliwek
  • masło do wysmarowania i mąka lub bułka tarta do posypania formy

Dodatkowo:

  • 2 opakowania gotowego lukru (np. Dr. Oetker)
  • waflowe kwiatki do dekoracji
  • kolorowe cukrowe posypki
     
Rodzynki i śliwki opłukać, osączyć. Zaparzyć herbatę i gotować w niej rodzynki i śliwki ok. 5 minut. Odcedzić, herbaty nie wylewać, wystudzić. Suszone owoce osączyć na ręczniku papierowym.
Utrzeć margarynę z cukrem. Stale ucierając, najpierw dodawać po jednym żółtku, a potem stopniowo mąkę wymieszaną z sodą i proszkiem do pieczenia oraz skórkę cytrynową. Na końcu wlać do masy 3/4 szklanki herbaty (tyle mniej więcej zostanie po gotowaniu suszonych owoców). Osączone śliwki pokroić na mniejsze kawałki, razem z rodzynkami obtoczyć w mące. Wsypać do masy i delikatnie wymieszać za pomocą łopatki.
Wypełnić natłuszczone i wysypane mąką (lub bułką tartą) foremki. Piec babeczki ok. 35-40 minut w temperaturze 180°C. Wystudzić. Jeżeli wyrosły za bardzo ściąć odrobinę czubek, by babeczki były stabilne.
Polukrować i udekorować według uznania.

     Życzę smacznego!







Udział w akcjach kulinarnych:

Wielkanocne Smaki III   Babki i babeczki

1 komentarz: