Biszkoptowy mazurek na kruchym spodzie z suszoną żurawiną. Przepis znalazłam na kartce z kalendarza i przedstawiam własną interpretację.
Składniki na blaszkę o wymiarach 21 x 25 cm + kwiatuszki:
Spód:
- 1 szklanka mąki pszennej
- pół kostki masła
- 4 żółtka
- 5 łyżek cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego z prawdziwą wanilią
- odrobinę białka do posmarowania
Mąkę przesiać, dodać pokrojone na małe kawałki zimne masło i posiekać szerokim nożem. Dodać utarte z cukrem i cukrem waniliowym żółtka, zagnieść ciasto. Uformować w kulę i owinięte folią włożyć na pół godziny do lodówki.
Schłodzone ciasto rozwałkować na cienki placek, wyłożyć nim blaszkę. Uformować wałeczki i za pomocą białka przykleić na brzegach. Ponakłuwać spód widelcem. Podpiec w temperaturze 200°C na złoty kolor.
Z pozostałego ciasta wyciąć kwiatuszki za pomocą foremki i ułożyć na osobnej blaszce wyłożonej pergaminem. Piec przez ok. 4-5 minuty w termperaturze 180°C. Odstawić do wystygnięcia.
Masa:
- 300 g suszonych żurawin
- 3 żółtka
- 1/2 szklanki cukru
- 6 łyżek mąki + odrobina do obtoczenia suszonych owoców
- 3 białka
- szczypta soli
- gotowy lukier (np. Dr. Oetker)
- cukrowe groszki
Z białek i szczypty soli ubić pianę. Żółtka utrzeć z cukrem i delikatnie połączyć z pianą. Dodać mąkę i starannie, lecz ostrożnie wymieszać. Dodać żurawiny obtoczone w mące, jeszcze raz wymieszać i wyłożyć masę na podpieczony spód.
Nastawić piekarnik na 160°C i piec w nim mazurek 35-40 minut. Wystudzić.
Polać ciasto lukrem i używając jego reszty jako "kleju" przykleić upieczone wcześniej kwiatki na brzegach mazurka. W środku każdego kwiatuszka umieścić mały cukrowy groszek.
Życzę smacznego!
Wow! Wygląda super. Tak ozdobiony jest naprawdę apetyczny i oryginalny.
OdpowiedzUsuńpozdrawiam i Wesołego Jaja zyczę :)
Housewife
http://nothingbutahousewife.blogspot.com/
Cudny mazurek, taki wiosenny :)
OdpowiedzUsuń