Od dłuższego czasu miałam ochotę na takie bezy i w końcu je zrobiłam. Małe waniliowe beziki przekładane kremem z serka mascarpone, czekolady i ziarenek wanilii. Dodatkowo ozdobione kolorowymi cukrowymi kuleczkami. Rozpływają się w ustach.
Składniki na ok. 28 małych pojedynczych bez:
- 2 białka, w temperaturze pokojowej
- szczypta soli
- 130 g cukru pudru
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli na szybkich obrotach miksera. Wmieszać ekstrakt waniliowy i nadal ubijać. Następnie stopniowo (po jednej łyżce) dodawać cukier puder, stale miksując.
Gotową masę przełożyć do rękawa cukierniczego z okrągłą końcówką o średnicy ok. 1 cm i wyciskać bezy równej wielkości na blachę wyłożoną pergaminem. Zachować odstępy między bezami, trochę urosną.
Suszyć w temperaturze 120°C przez ok. 70-80 minut (z termoobiegiem). Pozostawić w piekarniku do wystygnięcia.
Dodatkowo:
- 100 g gorzkiej czekolady (lub mlecznej)
- 150 g serka mascarpone
- ziarenka z połowy laski wanilii
- 1 łyżeczka cukru pudru do smaku
- cukrowa posypka (opcjonalnie)
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Spód każdej bezy zanurzyć w czekoladzie i odłożyć do zastygnięcia (najlepiej do lodówki). Serek mascarpone wymieszać z ziarenkami wanilii oraz cukrem pudrem. Na koniec dodać rozpuszczoną czekoladę, która pozostała i dokładnie wszystko wymieszać.
Krem przełożyć do specjalnego pojemnika lub szprycy i wycisnąć krem na połowę bez. Przykryć drugą bezą. Ewentualnie obtoczyć w cukrowej posypce.
Życzę smacznego!
Niesamowite cudenka!Wygladaja nieziemsko, az mam ochote takie zrobic.Piekne zdjecia:-)
OdpowiedzUsuńale cudeńka o rety ! <3
OdpowiedzUsuńrewelacyjnie wyglądają! świetny pomysł:)
OdpowiedzUsuń