Tyle przepisów na różne babki dookoła, że i ja w końcu uległam powszechnie panującemu nurtowi i upiekłam babkę kawowo-migdałową. Zostanie spałaszowana dzisiaj w gronie rodzinnym i mam nadzieję, że urozmaici imprezę urodzinową mojego brata.
Prosta i szybka w przygotowaniu. Koniak można zastąpić wodą lub innym alkoholem. Przepis pochodzi z książki pt. "Kuchnia polska. Dania na każdą okazję", wyd. Reader's Digest Przegląd Sp. z o.o., str. 633.
Składniki na formę babkową z kominem:
- 100 g słupków migdałowych
- 3 łyżki kawy rozpuszczalnej
- 250 g miękkiego masła
- 250 g cukru pudru
- 4 jajka
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 150 g mąki pszennej
- 50 ml koniaku lub wody
- 10 g proszku do pieczenia
Kawę rozpuścić w koniaku lub wodzie. Masło utrzeć z cukrem. Ucierając dodać żółtka, cukier waniliowy, migdały, mąkę z proszkiem do pieczenia i kawę. Białka ubić na sztywną pianę i połączyć z pozostałymi składnikami mieszając delikatnie łopatką.
Do formy natłuszczonej masłem i wysypanej mąką przełożyć ciasto i piec 50-60 minut w temperaturze 180°C. Wystudzić.
Uwaga: aby migdały i wszelkiego rodzaju bakalie nie opadały na dno ciasta (tak jak mnie się zdarzyło) należy je wcześniej namoczyć w ciepłej wodzie lub ciepłym mleku, następnie obtoczyć w mące i dopiero wtedy dodać do ciasta.
Polewa:
- 100 g gorzkiej czekolady
- kilka łyżek mleka
- ziarna kawy w czekoladzie do dekoracji (opcjonalnie)
Mleko podgrzać (nie gotować), dodać czekoladę połamaną na kawałki i mieszać, aż powstanie gładka , lśniąca polewa. W razie konieczności dodać jeszcze trochę mleka i jeszcze chwilę wszystko podgrzać.
Gotową polewą polać babkę. Udekorować ziarnami kawy w czekoladzie.
Życzę smacznego!
świetne połączenie kawy, czekolady z migdałami :)
OdpowiedzUsuńi bardzo fajne logo stronki:)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńObłędna polewa... mmm... :)
OdpowiedzUsuńpięknie wygląda pyszna wilgotna babka:)
OdpowiedzUsuńobłędna baba ;d
OdpowiedzUsuń