sobota, 16 marca 2013

Crumble z jabłkami i malinami


Przepyszny! Nie wiem co napisać więcej na temat tego deseru. Miękkie owoce pod warstwą chrupiącej kruszonki w towarzystwie aromatu wanilii. Dodatek malin przywodzi na myśl lato. Pycha! Kto nigdy nie jadł crumble koniecznie musi spróbować.

Składniki na 2 porcje:

  • 1 duże jabłko
  • 2 garście malin + 6 sztuk do dekoracji (ja do zapiekania użyłam malin mrożonych, a do ozdoby świeżych owoców)
  • 2 łyżki cukru waniliowego lub cukru z prawdziwą wanilią
  • 2 łyżki serka mascarpone
     
Jabłko obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Rozdzielić pomiędzy foremki. Dołożyć po garści malin i każdą porcję posypać cukrem waniliowym. Wierzch posypać kruszonką przygotowaną według przepisu, który znajdziecie tutaj.
Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 20 minut.
Podawać z porcją serka mascarpone. Udekorować świeżymi malinami.

     Życzę smacznego!






6 komentarzy:

  1. Pięknie podane- już chce się sezonowych owoców:)

    OdpowiedzUsuń
  2. lubię crumble z wszystkimi owocami,nie mogę się doczekać lata

    OdpowiedzUsuń
  3. pyszne:) raz robiłam kiedyś crumble bardzo mi smakowały:) dobrze, że mi przypomniałaś , jutro sobie zrobię:)

    OdpowiedzUsuń