poniedziałek, 24 lutego 2014

Pieczone churros


Churros to hiszpańskie pączki z ciasta parzonego. Znakomicie nadadzą się do wykonania na "ostatnią chwilę", bo robi się je ekspresowo. Te tradycyjne wyciskane są wprost na rozgrzany tłuszcz, a moje postanowiłam upiec. Podane z czekoladą i tak będą zawierać dostateczną ilość kalorii. Ciasto na wersję pieczoną churros jest nieco bardziej zwarte niż to, które wykorzystuje się do zrobienia wersji tradycyjnej. Robiłam je 3 razy zanim uchwyciłam odpowiednią konsystencję, a wszystko zależy od wielkości jajek. Jeśli użyjecie małych jajek, to już wtedy nie trzeba dodawać dodatkowych dwóch łyżek mąki do ciasta.
Inspiracja: Latina.

Składniki na ok. 40 churros o długości 7-8 cm:

  • 2 łyżki brązowego cukru trzcinowego
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 szklanka wody
  • 70 g masła
  • 1 pełna szklanka mąki + 2 łyżki
  • 2 jajka 'L'
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

Do rondla wlać wodę, dodać cukier, sól oraz masło. Podgrzewać na średnim ogniu, aż masło się rozpuści, a mikstura zacznie wrzeć. Zdjąć garnek z ognia i dodać mąkę, stale mieszając drewnianą łyżką. Trzeba zrobić to bardzo dokładnie, by nie zostawić żadnych grudek w cieście.
W małej misce roztrzepać widelcem jajka z ekstraktem. Dodać do ciasta i mieszać, aż składniki się połączą.
Piekarnik rozgrzać do 200°C.
Ciasto przełożyć do szprycy z karbowaną końcówką (nie za szeroką, bo churros będą surowe w środku). Podczas pieczenia i tak trochę urosną. Wyciskać podłużne kształty na blachę wyłożoną pergaminem. Ucinać najlepiej nożyczkami. Piec przez 10-12 minut.

Cynamonowa posypka:

  • 1/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu

Cukier wymieszać z cynamonem i wszystko razem rozetrzeć w moździerzu. Przesypać do papierowej torby, wrzucić wystudzone churros i potrząsnąć. Dzięki temu nie tylko nabiorą zdecydowanego smaku, ale również zyskają piękny kolor.

Sos czekoladowy:

  • 100 g ciemnej czekolady
  • 150 ml śmietany kremówki
  • szczypta soli

Czekoladę posiekać na drobno. Śmietankę doprowadzić do wrzenia, posolić i zalać nią czekoladę. Pozostawić na 2 minuty, a następnie dokładnie wymieszać. Churros najlepiej podawać z jeszcze ciepłym sosem czekoladowym.

     Życzę smacznego!






Udział w akcjach kulinarnych:

Bardzo Tłusty Czwartek 2014  Tłusty czwartek 2014

6 komentarzy:

  1. Twój blog został nominowany do Liebster Award przez www.rozowynotatnik.blogspot.com : ) Zapraszam do odpowiadania na pytania. Znajdziesz je u mnie na blogu : )

    Kamila

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, ale już kiedyż brałam udział w takiej zabawie, więc tym razem nie skorzystam. Pozdrawiam.

      Usuń
  2. Z tą czekoladą prezentują się wspaniale :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Aniu narobiłaś mi smaku na takie churros i mam wielką chrapkę na wypróbowanie Twojego przepisu :)
    pozdrawiam i czekam na kolejne ciekawe inspiracje :)

    Ps.dodaje się do podglądaczy :)

    OdpowiedzUsuń
  4. A można je zrobić na mleku, zamiast na wodzie?

    OdpowiedzUsuń
  5. Niezłe szczurrosy wyszły. Polecam ten przepis!!!

    OdpowiedzUsuń