Pyszna zupa pomidorowa, którą można przygotować w bardzo krótkim czasie. Dodatek zmiksowanych oliwek dopełnia całości.
Źródło: Russell Hobbs.
Składniki na 4 porcje:
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 posiekana cebula
- 2 ząbki posiekanego czosnku
- 2 puszki krojonych pomidorów z puszki
- 500 ml bulionu warzywnego
- 1-2 łyżeczki drobnego cukru, do smaku
- świeża bazylia
Olej rozgrzać w rondlu. Podsmażyć cebulkę oraz czosnek, a następnie dodać pomidory oraz bulion. Gotować ok. 15 minut. Dodać kilka listków bazylii i zmiksować na krem. Doprawić cukrem.
Dodatkowo:
- 50 g czarnych oliwek bez pestek
- 2 łyżeczki oliwy z oliwek
- 100 ml śmietany kremówki ubitej i wymieszanej z porwanymi listkami bazylii (użyłam jogurtu naturalnego)
Oliwki rozdrobnić w blenderze, dodając oliwę z oliwek. Serwować z zupą pomidorową.
Życzę smacznego!
pysznie wygląda, ten kolor.. mniam:d
OdpowiedzUsuń