piątek, 14 lutego 2014

Żelki - serca


Nie obchodzę Walentynek, a mimo to zrobiłam żelki w kształcie serc. Bo, w sumie, czemu nie? Może ktoś skorzysta z pomysłu.

Składniki na 12 serduszek (po 10 ml):

  • 3 pełne łyżki żelatyny
  • 3 łyżki zimnej wody
  • sok wyciśnięty z połowy cytryny
  • 1/3 szklanki gęstego, nasyconego soku owocowego lub syropu (u mnie domowy sok z aronii)
  • silikonowa foremka
  • odrobina oleju, do wysmarowania

Żelatynę zalać zimną wodą i odstawić do napęcznienia. Następnie dokładnie rozpuścić nad kąpielą wodną. Dodać sok z cytryny oraz sok owocowy i wszystko razem wymieszać. Wszystkiego płynu powinno być 120 ml (pół szklanki). Przecedzić przez sitko do naczynia z dzióbkiem. Foremki natłuścić bardzo oszczędnie olejem i napełnić płynem. 
Wstawić do lodówki do stężenia. Żelki będą gotowe już po 10-15 minutach.

     Życzę smacznego!






Udział w akcjach kulinarnych:

Słodkie Walentynki 2014  Walentynki - czym TO się je?

8 komentarzy:

  1. Takie domowe żelki to super sprawa ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. świetne, uwielbiam żelki ale jeszcze nigdy sama ich nie robiłam, chyba czas najwyższy nadrobić zaległości :)
    Pozdrawiam i zapraszam do siebie
    przyprawzyciekolorami.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. świetne:) bardzo lubię żelki:D

    OdpowiedzUsuń
  4. Przesliczne! Zabieram sie za nie juz od jakiegos czasu i zawsze cos staje na przeszkodzie...
    :)

    Milo, ze jestes w akcji!
    Kasia
    www.lejdi-of-the-house.bloog.pl

    OdpowiedzUsuń
  5. A ja mam pytanie, czy to faktycznie wyszły żelki, czy bardziej galaretki? Bo już jakiś czas temu chciałam się zabrać za robienie żelek, ale wyczytałam, że te prawdziwe się suszy się w piekarniku.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Faktycznie, te prawdziwe suszy się w piekarniku. Moje wymyśliłam sama i jest to po prostu skondensowana galaretka.

      Usuń