Wiem, może i mało odkrywczy ten przepis, wszak warzywa potrafi pokroić każdy lub prawie każdy. Natomiast sposób podania jest trochę inny i jeżeli macie dosyć warzyw w postaci sałatki, to coś dla was. Do tego koperkowy sos jogurtowy i mamy warzywną ucztę.
Składniki na 1 talerz:
- kawałek sałaty lodowej, pokrojonej w paski
- 1/3 szklarniowego ogórka, obranego i pokrojonego na grube plastry
- pół żółtej papryki, pokrojonej w słupki
- kilka pomidorków koktajlowych, przekrojonych na pół
- garść ulubionych kiełków (u mnie lucerny)
Warzywa ułożyć dookoła talerza, pośrodku zostawiając miejsce na pojemnik z sosem.
Koperkowy sos jogurtowy:
- 1 szklanka jogurtu naturalnego 0 % tłuszczu
- przyprawa do sałatek
- odrobina chrzanu lub majonezu (w wersji mniej dietetycznej)
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- dużo siekanego koperku
- sól i pieprz, do smaku
Wszystkie składniki wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Sos przełożyć do kubeczka i ustawić pośrodku talerza.
Przechowywać w lodówce.
Życzę smacznego!
Tego mi trzeba :))
OdpowiedzUsuńpyszny zdrowy pomysł:D
OdpowiedzUsuńProste, a jakie smaczne i kolorowe! Aż jeść się chce :D
OdpowiedzUsuń