poniedziałek, 10 lutego 2014

Talerz świeżych warzyw z sosem koperkowym


Wiem, może i mało odkrywczy ten przepis, wszak warzywa potrafi pokroić każdy lub prawie każdy. Natomiast sposób podania jest trochę inny i jeżeli macie dosyć warzyw w postaci sałatki, to coś dla was. Do tego koperkowy sos jogurtowy i mamy warzywną ucztę.

Składniki na 1 talerz:

  • kawałek sałaty lodowej, pokrojonej w paski
  • 1/3 szklarniowego ogórka, obranego i pokrojonego na grube plastry
  • pół żółtej papryki, pokrojonej w słupki
  • kilka pomidorków koktajlowych, przekrojonych na pół
  • garść ulubionych kiełków (u mnie lucerny)

Warzywa ułożyć dookoła talerza, pośrodku zostawiając miejsce na pojemnik z sosem.

Koperkowy sos jogurtowy:

  • 1 szklanka jogurtu naturalnego 0 % tłuszczu
  • przyprawa do sałatek
  • odrobina chrzanu lub majonezu (w wersji mniej dietetycznej)
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • dużo siekanego koperku
  • sól i pieprz, do smaku

Wszystkie składniki wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Sos przełożyć do kubeczka i ustawić pośrodku talerza.
Przechowywać w lodówce.

     Życzę smacznego!




3 komentarze: