Jedno z moich ulubionych dań. Ratatouille. Prowansja na talerzu.
Składniki na 4-6 porcji:
- 2 marchewki
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- czerwona papryka
- 2 cukinie
- 1 bakłażan
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 1 świeży pomidor
- sól i pieprz, do smaku
- świeże zioła (tymianek, oregano)
- 4 łyżki oliwy z oliwek
Marchewki obrać i pokroić w drobną kostkę. Cebulę oraz czosnek drobno posiekać. Paprykę umyć, usunąć gniazdo nasienne i również pokroić w kostkę.
W rondlu rozgrzać dwie łyżki oliwy z oliwek. Wrzucić marchewkę, cebulę, czosnek oraz paprykę i smażyć ok. 3 minut, aż cebula się zeszkli. Dodać pokrojone pomidory z puszki i dusić na małym ogniu, aż marchewka zmięknie.
W tym czasie cukinię oraz bakłażana pokroić w kostkę. Pomidora sparzyć wrzątkiem, zdjąć z niego skórkę i posiekać.
Na patelni rozgrzać pozostałą oliwą, wrzucić pokrojone warzywa (poza pomidorem) i smażyć przez ok. 4 minuty, aż zmiękną. Całość przełożyć do rondla, dodać pokrojonego pomidora, posiekane zioła i dusić jeszcze kilka minut. Doprawić solą i pieprzem.
Życzę smacznego!
smacznie:)
OdpowiedzUsuń