piątek, 21 lutego 2014

Ratatouille


Jedno z moich ulubionych dań. Ratatouille. Prowansja na talerzu.

Składniki na 4-6 porcji:

  • 2 marchewki
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • czerwona papryka
  • 2 cukinie
  • 1 bakłażan
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 1 świeży pomidor
  • sól i pieprz, do smaku
  • świeże zioła (tymianek, oregano)
  • 4 łyżki oliwy z oliwek

Marchewki obrać i pokroić w drobną kostkę. Cebulę oraz czosnek drobno posiekać. Paprykę umyć, usunąć gniazdo nasienne i również pokroić w kostkę.
W rondlu rozgrzać dwie łyżki oliwy z oliwek. Wrzucić marchewkę, cebulę, czosnek oraz paprykę i smażyć ok. 3 minut, aż cebula się zeszkli. Dodać pokrojone pomidory z puszki i dusić na małym ogniu, aż marchewka zmięknie.
W tym czasie cukinię oraz bakłażana pokroić w kostkę. Pomidora sparzyć wrzątkiem, zdjąć z niego skórkę i posiekać.
Na patelni rozgrzać pozostałą oliwą, wrzucić pokrojone warzywa (poza pomidorem) i smażyć przez ok. 4 minuty, aż zmiękną. Całość przełożyć do rondla, dodać pokrojonego pomidora, posiekane zioła i dusić jeszcze kilka minut. Doprawić solą i pieprzem.

     Życzę smacznego!



1 komentarz: