środa, 19 lutego 2014

Deser z musem z kiwi i brzoskwiń


Bita śmietana z serkiem mascarpone i dwa musy owocowe, przekładane na zmianę w niewielkich szklaneczkach. Szybki i efektowny deser.

Składniki na 7 sztuk po 125 ml:

  • 5 owoców kiwi, obranych
  • 5 połówek brzoskwiń z puszki, osączonych (można użyć też mango)
  • 1,5 szklanki śmietany kremówki 30 lub 36 %, schłodzonej (w wersji mniej kalorycznej, można zastąpić jogurtem naturalnym)
  • 125 g (pół opakowania) serka mascarpone
  • 1-2 łyżeczki cukru pudru, do smaku
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Owoce kiwi zmiksować blenderem na mus. To samo zrobić z brzoskwiniami. Jeżeli mus wyjdzie zbyt gęsty, można dodać odrobinę syropu z puszki.
Śmietanę ubić mikserem, pod koniec dodając cukier puder oraz ekstrakt waniliowy. Następnie zmiksować z serkiem mascarpone. Przełożyć do rękawa cukierniczego z końcówką o średnicy 1 cm.
Owocowe musy przełożyć do plastikowych buteleczek z końcówką ok. 0,5 cm.
Napełniać szklaneczki na zmianę, tworząc kolorowe warstwy.

Dekoracja:

  • pół tabliczki czekolady deserowej
  • kilka winogron

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Następnie rozsmarować cienką warstwą na odwrocie dużej blachy do pieczenia. Schować do lodówki. Gdy czekolada nieco stężeje, ale nadal będzie plastyczna, wyjąć blachę z lodówki i za pomocą plastikowej packi zeskrobać ruchem do przodu.
Deser udekorować wiórkami czekolady i połówkami winogron. Schłodzić w lodówce.

     Życzę smacznego!





Udział w akcjach kulinarnych:

Lekkie desery bez piekarnika

7 komentarzy:

  1. Pyyyycha! U mnie zamiast bitej śmietany oczywiście jogurt, ale mascarpone czasami dozwolone :-) Świetne połączenie kolorów, czy to nadchodzi już wiosna :) ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jogurt jak najbardziej wskazany, ale ja akurat miałam śmietankę do wykorzystania. Wiosna już prawie... miejmy nadzieję, że zima już nie wróci :)

      Usuń
    2. Śmietankę się ubija i tworzy bardziej zwarta masę, a jak to jest z jogurtem . ? Nie "rozjeżdża " się za bardzo ? Też dosladzasz jogurt ?

      Usuń
    3. Zależy jaki jogurt użyjesz. Polecam skyr, jest bardzo gęsty, pewnie trzeba go będzie trochę rozrzedzić odrobiną mleka. Natomiast kwestia dosłodzenia to już indywidualna sprawa :)

      Usuń
  2. wyglądają rewelacyjnie:) mniam:D

    OdpowiedzUsuń
  3. Pychotka, aż ślinka cieknie ;) Wyglądają i z pewnością smakują wspaniale. No i te słoneczne kolory... :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Efektowny i z pewnością smaczny :)

    OdpowiedzUsuń