niedziela, 2 lutego 2014

Deser z musem jabłkowym


Pyszny lekki deser dla tych, którzy dbają o linię. Jabłkowy mus, o piankowej konsystencji, świetnie smakuje z jogurtem naturalnym, zwłaszcza w wersji schłodzonej. Zamknięty w słoiczku swobodnie można zabrać do pracy na drugie śniadanie.
Źródło: "Desery na każdą okazję", Olimp Media.

Składniki na 4-6 porcji:

  • 600 g jabłek (4 sztuki)
  • 50 g pełnoziarnistych herbatników
  • 1 białko
  • 3 łyżki cukru pudru (opcjonalnie)
  • szczypta cynamonu
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego 0% tłuszczu
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego, można pominąć

Żelatynę namoczyć w 3 łyżkach zimnej wody i odstawić, by napęczniała. Następnie rozpuścić w kąpieli wodnej lub mikrofalówce.
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić na mniejsze kawałki. Dusić do miękkości, podlewając odrobiną wody. Zmiksować na gładką masę. Do przecieru dodać cukier (jeżeli jabłka nie są naturalnie słodkie), cynamon i rozpuszczoną żelatynę. Wymieszać i pozostawić do przestygnięcia.
Białko ubić na sztywną pianę i delikatnie połączyć z masą jabłkową. Rozdzielić mus do szklanek i schłodzić w lodówce.
Jogurt naturalny wymieszać z ekstraktem waniliowym i wyłożyć na zastygnięty mus. Wierzch posypać pokruszonymi herbatnikami.
Deser podawać schłodzony.

     Życzę smacznego!





5 komentarzy: