Pyszny lekki deser dla tych, którzy dbają o linię. Jabłkowy mus, o piankowej konsystencji, świetnie smakuje z jogurtem naturalnym, zwłaszcza w wersji schłodzonej. Zamknięty w słoiczku swobodnie można zabrać do pracy na drugie śniadanie.
Źródło: "Desery na każdą okazję", Olimp Media.
Składniki na 4-6 porcji:
- 600 g jabłek (4 sztuki)
- 50 g pełnoziarnistych herbatników
- 1 białko
- 3 łyżki cukru pudru (opcjonalnie)
- szczypta cynamonu
- 3 łyżeczki żelatyny
- 1 szklanka jogurtu naturalnego 0% tłuszczu
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego, można pominąć
Żelatynę namoczyć w 3 łyżkach zimnej wody i odstawić, by napęczniała. Następnie rozpuścić w kąpieli wodnej lub mikrofalówce.
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić na mniejsze kawałki. Dusić do miękkości, podlewając odrobiną wody. Zmiksować na gładką masę. Do przecieru dodać cukier (jeżeli jabłka nie są naturalnie słodkie), cynamon i rozpuszczoną żelatynę. Wymieszać i pozostawić do przestygnięcia.
Białko ubić na sztywną pianę i delikatnie połączyć z masą jabłkową. Rozdzielić mus do szklanek i schłodzić w lodówce.
Jogurt naturalny wymieszać z ekstraktem waniliowym i wyłożyć na zastygnięty mus. Wierzch posypać pokruszonymi herbatnikami.
Deser podawać schłodzony.
Życzę smacznego!
wygląda bosko!
OdpowiedzUsuńwygląda rewelacyjnie:)
OdpowiedzUsuńWygląda cudownie!
OdpowiedzUsuńŚwietnie podane :)
OdpowiedzUsuńMusi być pyszne: ) I jak ładnie podane; )
OdpowiedzUsuń