czwartek, 6 lutego 2014

Zupa krem z selera, gruszki i pietruszki


Kolejna propozycja zupy kremu. Pyszna i mało skomplikowana.
Inspiracja: Miumag.

Składniki na 4 porcje:

  • 5 pietruszek średniej wielkości
  • 1/4 selera
  • 2 gruszki
  • 1 jabłko (najlepiej kwaśne)
  • oliwa z oliwek
  • cynamon
  • płatki chili lub mielone chili
  • 600-700 ml bulionu warzywnego
  • 100 ml mleka
  • tarty parmezan (opcjonalnie)
  • świeża natka pietruszki
  • wafel ryżowy, do podania

Pietruszkę oraz seler obrać i pokroić w kostkę. W garnku rozgrzać dwie łyżki oliwy i smażyć warzywa przez ok. 5 minut.
W tym czasie obrać owoce i pokroić w kostkę. Wrzucić do warzyw, doprawić cynamonem i smażyć wszystko przez następne 10 minut. Następnie zalać bulionem (początkowo 500 ml, by kontrolować konsystencję zupy) i gotować do miękkości.
Mleko podgrzać, dodać do zupy i od razu zblendować na gładki krem. Jeżeli jest zbyt gęsta, dodać więcej bulionu i ponownie zmiksować.
Na talerzu posypać parmezanem (ja pominęłam), chili i siekaną pietruszką. Podawać z waflem ryżowym.

     Życzę smacznego!





4 komentarze:

  1. Czyli mieszanka zdrowia, a w dodatku bardzo smaczna :) Dzięki za przepis!

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda pięknie, lubię kremy z dodatkiem mleka, dodaje im takiej delikatnej słodyczy :)

    OdpowiedzUsuń
  3. wygląda pysznie:) ciekawe połączenia:d

    OdpowiedzUsuń
  4. Zrobiłam! Wyszła aksamitna, lekko słodka, pyszna!

    OdpowiedzUsuń