Kolejna propozycja zupy kremu. Pyszna i mało skomplikowana.
Inspiracja: Miumag.
Składniki na 4 porcje:
- 5 pietruszek średniej wielkości
- 1/4 selera
- 2 gruszki
- 1 jabłko (najlepiej kwaśne)
- oliwa z oliwek
- cynamon
- płatki chili lub mielone chili
- 600-700 ml bulionu warzywnego
- 100 ml mleka
- tarty parmezan (opcjonalnie)
- świeża natka pietruszki
- wafel ryżowy, do podania
Pietruszkę oraz seler obrać i pokroić w kostkę. W garnku rozgrzać dwie łyżki oliwy i smażyć warzywa przez ok. 5 minut.
W tym czasie obrać owoce i pokroić w kostkę. Wrzucić do warzyw, doprawić cynamonem i smażyć wszystko przez następne 10 minut. Następnie zalać bulionem (początkowo 500 ml, by kontrolować konsystencję zupy) i gotować do miękkości.
Mleko podgrzać, dodać do zupy i od razu zblendować na gładki krem. Jeżeli jest zbyt gęsta, dodać więcej bulionu i ponownie zmiksować.
Na talerzu posypać parmezanem (ja pominęłam), chili i siekaną pietruszką. Podawać z waflem ryżowym.
Życzę smacznego!
Czyli mieszanka zdrowia, a w dodatku bardzo smaczna :) Dzięki za przepis!
OdpowiedzUsuńwygląda pięknie, lubię kremy z dodatkiem mleka, dodaje im takiej delikatnej słodyczy :)
OdpowiedzUsuńwygląda pysznie:) ciekawe połączenia:d
OdpowiedzUsuńZrobiłam! Wyszła aksamitna, lekko słodka, pyszna!
OdpowiedzUsuń