środa, 19 lutego 2014

Imbirowy łosoś z sezamem


Bogaty w smaki i aromaty pieczony łosoś z miodową glazurą. Serwowany z ryżem i kiełkami fasoli Mung. 
Źródło: Damn Delicious.

Składniki na 4 porcje:

  • 4 filety z łososia
  • 4 zielone cebulki, posiekane
  • ryż, ugotowany na sypko
  • kiełki fasoli Mung, opcjonalnie

Glazura miodowa:

  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
  • 1/2 łyżeczki sosu Sriracha (zastąpiłam Tabasco)
  • 1/2 łyżeczki świeżo startego imbiru
  • 1/2 łyżeczki sezamu

Wszystkie składniki wymieszać w małej misce i odstawić na bok.

Marynata:

  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki octu ryżowego
  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 2 ząbki czosnku, wyciśnięte przez praskę
  • 1 łyżka świeżo startego imbiru
  • 1 łyżka sezamu

Połączyć wszystkie składniki w dużej misce. Dodać połowę posiekanej zielonej cebulki. Do marynaty włożyć filety z łososia. Przykryć miskę folią spożywczą i schować do lodówki przynajmniej na pół godziny, a najlepiej na całą noc. Od czasu do czasu potrząsnąć miską.
Zapiekać w żaroodpornym naczyniu przez 20 minut.
Zaraz potem wierzch posmarować miodową glazurą, posypać resztą zielonej cebulki i natychmiast podawać.

     Życzę smacznego!




2 komentarze: