Kolejne śniadanie w roli głównej z jajkiem. Otrębowy placuszek, chrupiąca szynka i jajko w koszulce z ponętnie wyciekającym żółtkiem.
Składniki na 2 porcje:
- 3 łyżki otrębów owsianych, żytnich lub pszennych (lub mieszanki)
- 2 łyżki maślanki
- 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 jajka
- siekana pietruszka lub pasternak
- siekany szczypior
- sól i świeżo mielony pieprz
- 1 łyżka octu
- dwa plasterki chudej szynki, np. z indyka, pokrojonej na paski
- dwa kawałeczki suszonych pomidorów w oleju, pokrojonych na paski
- 2 łyżki groszku konserwowego
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- 1/4 łyżeczki chrzanu
Otręby wymieszać z maślanką, proszkiem do pieczenia i jednym jajkiem. Doprawić solą i dodać siekaną pietruszkę. Jeśli masa będzie zbyt rzadka dodać więcej otrębów. Nieprzywierającą patelnię rozgrzać na średnim ogniu i smażyć placuszki przez ok. 1 minutę z każdej strony. Ułożyć na talerzykach.
Suszone pomidory wrzucić na rozgrzaną patelnię. Dodać szynkę i smażyć, aż stanie się chrupiąca. Odrobinę przestudzić, dodać zielony groszek oraz szczypior i wymieszać. Wyłożyć mieszankę na placuszki.
Na koniec przygotować dwa jajka w koszulce. Do gotującej się wody z łyżką octu wlać jajko rozbite wcześniej do małej miseczki. Gotować je na wolnym ogniu przez ok. 2-3 minuty, delikatnie zagarniając łyżką, by białko "oplotło" żółtko. Wyciągnąć łyżką cedzakową i ułożyć na placuszku.
Polać jogurtem naturalnym wymieszanych z chrzanem. Oprószyć świeżo mielonym pieprzem. Podawać od razu.
Życzę smacznego!
pyszna kolacja:)
OdpowiedzUsuńBardzo mi się podoba pierwsze zdjęcie ;D
OdpowiedzUsuńCudowne danie! Uwielbiam jajka z płynnym żółtkiem!
OdpowiedzUsuń