poniedziałek, 1 lipca 2013

Muffiny z jagodami i kruszonką


Znakomite muffiny z jagodami według przepisu Marthy Stewart. Idealne na śniadanie. Szybkie w przygotowaniu. Z kubkiem mleka smakują wybornie.

Składniki na 12-18 sztuk:

  • 85 g miękkiego masła
  • 3 szklanki mąki
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 szklanka cukru
  • 1 duże jajko + 2 duże żółtka
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 szklanka mleka
  • 2 szklanki świeżych jagód
     
Piekarnik rozgrzać do 180°C. Formę na muffiny wyłożyć papilotkami.
Mąkę, sól i proszek do pieczenia przesiać do miski. Masło utrzeć z cukrem na średnich obrotach na puszystą masę. Dodać jajka i wanilię. Dokładnie wymieszać. Zmniejszyć obroty miksera i naprzemiennie dodawać mąkę oraz mleko, zaczynając i kończąc na mące. Wsypać jagody i delikatnie wymieszać łopatką. 
Papilotki napełnić ciastem do 3/4 wysokości. Odstawić i przygotować kruszonkę.

Kruszonka:

  • 1 szklanka mąki
  • 1/2 szklanki jasnego cukru trzcinowego
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • szczypta soli
  • 80 g stopionego masła, może być ciepłe

W misce wymieszać mąkę z cukrem, solą i cynamonem. Wlać stopione masło i wymieszać widelcem, aż powstaną spore grudki ciasta.
Muffiny obficie posypać kruszonką. Piec ok. 30 minut, aż zyskają złocisty odcień. Studzić w formie przez 15 minut, potem wyjąć muffiny z formy. Podawać ciepłe lub w temperaturze pokojowej.

     Życzę smacznego!







Udział w akcjach kulinarnych:

Jagodowo Nam edycja 5!

11 komentarzy:

  1. jakie cudowne zdjęcia! piękne babeczki.

    OdpowiedzUsuń
  2. cudowne zdjęcia i te papilotki!

    OdpowiedzUsuń
  3. Och koniecznie muszę takie zrobić! Piękne zdjęcia, uwielbiam te papilotki :)
    Zapraszam na konkurs:
    http://jestsmak.blogspot.com/2013/07/konkurs.html

    OdpowiedzUsuń
  4. Jak pięknie podane! :) Widzę, że jesteś mistrzynią nie tylko wypieków, ale też ich prezencji!
    dariawkuchni.

    OdpowiedzUsuń
  5. www.anielskieprzysmaki.pl-kurcze poproszę parę,uwielbiam:)

    OdpowiedzUsuń
  6. już się w nich zakochałam:)

    OdpowiedzUsuń
  7. śliczne, słodkie.. i nawet papilotki w kolorze skórki bloga:)
    pozdrawiam i dziękuję za dołączenie do JAGODOWO NAM 5. :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Cudownie wyglądają, a papilotki... ach mam do nich słabość. Mogę wiedzieć, gdzie je zakupiłaś?

    OdpowiedzUsuń