środa, 31 lipca 2013

Lody jagodowe


Ależ te lody są pyszne. Najlepsze jakie dotąd zrobiłam. Bardzo "brudzące", ale mimo to warte grzechu.
Inspiracja tutaj.

Składniki na ok. 10 lodów na patyku:

  • 2 szklanki jagód, przebranych i opłukanych
  • 2/3 szklanki cukru + 1 łyżeczka
  • 1 i 1/2 szklanki mleka
  • 1 szklanka śmietanki kremówki 30 %
  • 2 łyżeczki skórki startej z cytryny, uprzednio sparzonej
  • sok wyciśnięty z połowy cytryny
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 2 łyżki wody
     
W kubeczku zasypać skórkę cytrynową jedną łyżeczką cukru i odstawić, by wytrącił się olejek.
Jagody umieścić w małym garnku, dodać 2 łyżki wody i gotować na średnim ogniu do miękkości, ok. 6-8 minut. Wystudzić i zblendować na gładką masę. Odstawić na bok.
W drugim garnku podgrzać mleko z cukrem stale mieszając, aż cukier się rozpuści. Zdjąć z ognia i wystudzić. 
Do zmiksowanych jagód dodać skórkę cytrynową z olejkiem, sok z cytryny, ekstrakt, schłodzoną śmietankę i wymieszać dobrze z pomocą łyżki lub ręcznej trzepaczki. Następnie dodać wystudzone mleko z cukrem i ponownie wymieszać. 
Gotową masę przelać do silikonowych foremek i schować do zamrażarki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Po pół godzinie mrożenia wsunąć patyczki w środek każdej foremki.
Lody można również przygotować w maszynce do lodów, postępując według instrukcji producenta lub przelać masę do pojemnika i podczas zamarzania kilka razy zmiksować, by lody pozostały puszyste i kremowe.

     Życzę smacznego!







Udział w akcjach kulinarnych:

Jagodowo Nam edycja 5!   Dla ochłody   Akcja lodowa 2013

6 komentarzy:

  1. Cóż za kolor!I jajek w nich nie ma i to mi się podoba:)

    OdpowiedzUsuń
  2. ja też się przymierzam do lodów jagodowych. Twoje wyglądają super:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Lodyyy <3
    Dziękuję za dodanie przepisu do Jagodowo Nam 5!

    OdpowiedzUsuń
  4. szukam wszędzie takich foremek !!! gdzie udało Ci się je zakupić??

    OdpowiedzUsuń