Ależ te lody są pyszne. Najlepsze jakie dotąd zrobiłam. Bardzo "brudzące", ale mimo to warte grzechu.
Inspiracja tutaj.
Składniki na ok. 10 lodów na patyku:
- 2 szklanki jagód, przebranych i opłukanych
- 2/3 szklanki cukru + 1 łyżeczka
- 1 i 1/2 szklanki mleka
- 1 szklanka śmietanki kremówki 30 %
- 2 łyżeczki skórki startej z cytryny, uprzednio sparzonej
- sok wyciśnięty z połowy cytryny
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 2 łyżki wody
W kubeczku zasypać skórkę cytrynową jedną łyżeczką cukru i odstawić, by wytrącił się olejek.
Jagody umieścić w małym garnku, dodać 2 łyżki wody i gotować na średnim ogniu do miękkości, ok. 6-8 minut. Wystudzić i zblendować na gładką masę. Odstawić na bok.
W drugim garnku podgrzać mleko z cukrem stale mieszając, aż cukier się rozpuści. Zdjąć z ognia i wystudzić.
Do zmiksowanych jagód dodać skórkę cytrynową z olejkiem, sok z cytryny, ekstrakt, schłodzoną śmietankę i wymieszać dobrze z pomocą łyżki lub ręcznej trzepaczki. Następnie dodać wystudzone mleko z cukrem i ponownie wymieszać.
Gotową masę przelać do silikonowych foremek i schować do zamrażarki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Po pół godzinie mrożenia wsunąć patyczki w środek każdej foremki.
Lody można również przygotować w maszynce do lodów, postępując według instrukcji producenta lub przelać masę do pojemnika i podczas zamarzania kilka razy zmiksować, by lody pozostały puszyste i kremowe.
Życzę smacznego!
wyglądają obłędnie:)
OdpowiedzUsuńCóż za kolor!I jajek w nich nie ma i to mi się podoba:)
OdpowiedzUsuńja też się przymierzam do lodów jagodowych. Twoje wyglądają super:)
OdpowiedzUsuńLodyyy <3
OdpowiedzUsuńDziękuję za dodanie przepisu do Jagodowo Nam 5!
szukam wszędzie takich foremek !!! gdzie udało Ci się je zakupić??
OdpowiedzUsuńW Tk Maxx.
Usuń