środa, 17 lipca 2013

Drink rabarbarowy


Lubicie czasem podrinkować? Jeśli tak, to polecam ten pyszny i orzeźwiający koktajl z syropu rabarbarowego, ginu i wina musującego. Jednocześnie potwierdzam, że rabarbar jest świetny nie tylko do kompotu.
W tamtym tygodniu, ku własnemu zdziwieniu, widziałam rabarbar w dwóch sklepach. Być może jeszcze znajdziecie kilka łodyg na sklepowych półkach.
Przepis wyszperałam tutaj.

Syrop rabarbarowy:

  • 300 g rabarbaru, pokrojonego na mniejsze kawałki
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka wody
  • 1 laska wanilii, przekrojona wzdłuż

Rabarbar zasypać cukrem, zalać wodą, dołożyć ziarenka wanilii zeskrobane ostrzem noża oraz resztę laski i gotować na średnim ogniu przez ok. 3 minuty. Jak tylko rabarbar zrobi się miękki, odcedzić go na sitku, uzyskując syrop z ziarenkami wanilii. Aby syrop uzyskał bardziej gęstą konsystencję można go jeszcze chwilę pogotować, redukując w ten sposób ilość wody. Gotowy syrop przelać do słoiczka. Można dorzucić odcedzoną laskę wanilii.
Zamknięty słoiczek z syropem można przechowywać w lodówce przez tydzień.




Rabarbarowy drink:

  • 230 g ginu
  • ok. 260 g syropu z rabarbaru
  • 1/2 szklanki soku z cytryny
  • schłodzone Prosecco (włoskie białe wino, lekko musujące), użyłam zwykłego  białego wina musującego
  • kostki lodu
  • plasterki cytryny lub limonki do dekoracji
  • listki świeżej mięty, opcjonalnie

Do dzbanka wrzucić kostki lodu, wlać gin, syrop rabarbarowy, sok z cytryny i wymieszać. Można dorzucić listki mięty i plasterki limonki do ozdoby. Do szklanek wrzucić po kilka kostek lodu, wlać porcję mieszanki ginowej i uzupełnić winem musującym. Udekorować plasterkami cytryny lub limonki.

     Na zdrowie!









Udział w akcjach kulinarnych:

  Kwaśnie, no właśnie

2 komentarze: