poniedziałek, 24 czerwca 2013

Lody bananowe z sosem toffi


Znów coś dla ochłody, tym razem lody bananowe. Te słynne lody bananowe, które mój brat chętnie sobie przygotowywał całe lata temu i to chyba jedyna rzecz, jaką robił w kuchni :D Specjalnie dla szczęśliwców, którzy nigdy nie musieli bliżej zaznajomić się z terminem kaloria, dodałam ciemny sos toffi.

Składniki na 4-6 porcji:

Lody bananowe:

  • 200 g bananów, obranych i pokrojonych na kawałki
  • sok z połowy cytryny
  • 75 g cukru pudru
  • 3/4 szklanki mleka
  • 3/4 szklanki śmietany kremówki
     
Banany zblendować z cukrem i sokiem cytrynowym. Bananowe purée wymieszać z mlekiem oraz kremówką.
Schłodzić masę w lodówce, po czym wlać do maszynki do lodów i uruchomić ją na 30-35 minut, aż lody będą zwarte, ale nadal kremowe. Przełożyć je do pojemnika, szczelnie zamknąć i zamrozić do chwili podania.
Lody można również przygotować bez maszynki do lodów. W tym celu masę należy przelać do plastikowego pojemnika z przykrywką i schować do zamrażarki. W międzyczasie masę trzeba kilkukrotnie zmiksować (mniej więcej co pół godziny). Dzięki temu nie utworzą się kryształki lodu, a masa będzie puszysta i kremowa.

Ciemny sos toffi:

  • 45 g masła
  • 100 g ciemnego cukru Muscovado
  • 1 łyżka miodu
  • 50 ml śmietany kremówki
  • płatki migdałowe do posypania, opcjonalnie

Masło, cukier oraz miód umieścić w rondlu z grubym dnem. Podgrzewać na wolnym ogniu, ciągle mieszając, aż cukier się rozpuści i składniki połączą. Następnie wlać śmietankę i jeszcze chwilę podgrzewać, ale nie gotować! Przelać do sosjerki i od razu podawać. Sos z czasem robi się coraz bardziej gęsty.
Sos można przechowywać w lodówce w zamkniętym pojemniku przez trzy dni. Przed użyciem włożyć pojemnik z sosem do ciepłej wody, by nieco rozrzedzić jego konsystencję.

     Życzę smacznego!







Udział w akcjach kulinarnych:

Akcja lodowa 2013

4 komentarze: