Skoro sezon na jagody trwa to obowiązkowo trzeba upiec jagodzianki. Ja już to zrobiłam. Pulchne bułeczki nadziewane jagodami, z chrupiącą kruszonką na wierzchu smakują znakomicie. Gdyby nie to, że mam jeszcze milion innych przepisów do wypróbowania, na pewno upiekłabym je jeszcze raz.
Posiłkowałam się recepturą na drożdżówki z rabarbarem, które z kolei piekłam z przepisu Gin.
Składniki na 15 bułeczek po 60 g:
Ciasto:
- 500 g mąki pszennej
- 1 opakowanie (7 g) suchych drożdży instant
- 1 szklanka ciepłego mleka
- 1 jajko
- 55 g cukru
- 2 szczypty soli
- 50 g rozpuszczonego masła, może być ciepłe
Mąkę przesiać do miski, wsypać drożdże, cukier oraz sól, wbić jajko i dolać połowę mleka. Zagnieść ciasto, w trakcie dolewając drugą połowę ciepłego mleka. Następnie stopniowo wlewać ciepłe masło i wyrabiać ciasto, aż stanie się lśniące i gładkie. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę. Aby przyspieszyć ten proces można wstawić miskę z ciastem do lekko nagrzanego (50°C) piekarnika.
W tym czasie przygotować nadzienie oraz kruszonkę.
W tym czasie przygotować nadzienie oraz kruszonkę.
Nadzienie jagodowe:
- 2 szklanki jagód
- 3 łyżki cukru waniliowego
- 1 łyżeczka mąki
Wszystkie składniki wymieszać i odstawić na bok.
Kruszonka:
- 3/4 szklanki mąki
- 1/4 szklanki cukru
- 50 g masła, stopionego i gorącego
Mąkę wymieszać z cukrem i zalać gorącym masłem. Wymieszać widelcem, a następnie rozetrzeć delikatnie palcami.
Dodatkowo:
- jajko roztrzepane z łyżką mleka, do posmarowania
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę wysypaną mąką i zagnieść jeszcze raz. Podzielić na 15 części po 60 g, ważąc każdą, by były jednakowej wielkości. Z każdej uformować okrągłą bułeczkę, spłaszczyć, nałożyć porcję jagód z cukrem, dokładnie zlepić i uformować podłużny kształt. Ułożyć na blasze wyłożonej pergaminem zlepieniem do dołu, zachowując odstępy. Posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać bułeczki kruszonką, przykryć ściereczką i odstawić na 20-30 minut do napuszenia.
Kruszonkę, która spadnie podczas wyrastania umieścić ponownie na wierzchu bułeczek, lekko wciskając w ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C i piec 20 minut.
Kruszonkę, która spadnie podczas wyrastania umieścić ponownie na wierzchu bułeczek, lekko wciskając w ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C i piec 20 minut.
Życzę smacznego!
Ale są wypełnione jagodami, po brzegi. Musiały być pyszne. Ja jutro też robię, znów, swoje jagodzianki.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam, A. ;)
Smak dziecinsktwa.:-)
OdpowiedzUsuńjakie zgrabniutkie :)
OdpowiedzUsuńpyszności! i tyle kruszonki mrr...
OdpowiedzUsuńpyszne bułeczki wyszły:)
OdpowiedzUsuńPyszne!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i dziękuję za udział w akcji!
Kurcze Ty kochana zawsze się wyróżniasz wśród innych :) piękne, zgrabne, puchate i taaaaaaaaaaak smakowicie nadziane :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Ci Agatko :)
Usuńrobilam w/g twojego przepisu.
OdpowiedzUsuńii chyba wyszło jedynie co to nie bylam cierpliwa i słabo posklejałam je no i kruszonka nie wyszla taka fajna drobniutka jak u Ciebie.
http://lubieessc.blogspot.com/