piątek, 19 lipca 2013

Jagodzianki z kruszonką


Skoro sezon na jagody trwa to obowiązkowo trzeba upiec jagodzianki. Ja już to zrobiłam. Pulchne bułeczki nadziewane jagodami, z chrupiącą kruszonką na wierzchu smakują znakomicie. Gdyby nie to, że mam jeszcze milion innych przepisów do wypróbowania, na pewno upiekłabym je jeszcze raz.
Posiłkowałam się recepturą na drożdżówki z rabarbarem, które z kolei piekłam z przepisu Gin.

Składniki na 15 bułeczek po 60 g:

Ciasto:

  • 500 g mąki pszennej
  • 1 opakowanie (7 g) suchych drożdży instant
  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 1 jajko
  • 55 g cukru
  • 2 szczypty soli
  • 50 g rozpuszczonego masła, może być ciepłe

Mąkę przesiać do miski, wsypać drożdże, cukier oraz sól, wbić jajko i dolać połowę mleka. Zagnieść ciasto, w trakcie dolewając drugą połowę ciepłego mleka. Następnie stopniowo wlewać ciepłe masło i wyrabiać ciasto, aż stanie się lśniące i gładkie. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę. Aby przyspieszyć ten proces można wstawić miskę z ciastem do lekko nagrzanego (50°C) piekarnika.
W tym czasie przygotować nadzienie oraz kruszonkę.

Nadzienie jagodowe:

  • 2 szklanki jagód
  • 3 łyżki cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka mąki

Wszystkie składniki wymieszać i odstawić na bok.

Kruszonka:

  • 3/4 szklanki mąki
  • 1/4 szklanki cukru
  • 50 g masła, stopionego i gorącego

Mąkę wymieszać z cukrem i zalać gorącym masłem. Wymieszać widelcem, a następnie rozetrzeć delikatnie palcami.

Dodatkowo:

  • jajko roztrzepane z łyżką mleka, do posmarowania


Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę wysypaną mąką i zagnieść jeszcze raz. Podzielić na 15 części po 60 g, ważąc każdą, by były jednakowej wielkości. Z każdej uformować okrągłą bułeczkę, spłaszczyć, nałożyć porcję jagód z cukrem, dokładnie zlepić i uformować podłużny kształt. Ułożyć na blasze wyłożonej pergaminem zlepieniem do dołu, zachowując odstępy. Posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać bułeczki kruszonką, przykryć ściereczką i odstawić na 20-30 minut do napuszenia. 
Kruszonkę, która spadnie podczas wyrastania umieścić ponownie na wierzchu bułeczek, lekko wciskając w ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C i piec 20 minut.

     Życzę smacznego!








Udział w akcjach kulinarnych:

Jagodowo Nam edycja 5!

9 komentarzy:

  1. Ale są wypełnione jagodami, po brzegi. Musiały być pyszne. Ja jutro też robię, znów, swoje jagodzianki.

    Pozdrawiam, A. ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. pyszności! i tyle kruszonki mrr...

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszne!
    Pozdrawiam i dziękuję za udział w akcji!

    OdpowiedzUsuń
  4. Kurcze Ty kochana zawsze się wyróżniasz wśród innych :) piękne, zgrabne, puchate i taaaaaaaaaaak smakowicie nadziane :)

    OdpowiedzUsuń
  5. robilam w/g twojego przepisu.
    ii chyba wyszło jedynie co to nie bylam cierpliwa i słabo posklejałam je no i kruszonka nie wyszla taka fajna drobniutka jak u Ciebie.
    http://lubieessc.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń