piątek, 5 lipca 2013

Truskawki zapiekane pod koglem-moglem


Deser ten jadłam w pewnej restauracji w Jastrzębiej Górze podczas wakacji kilka lat temu. Smakował mi tak bardzo, że postanowiłam go odtworzyć. Zapraszam na całkiem udaną "podróbę" oryginalnego deseru z "Kredensu".

Składniki na 2 porcje:

  • 250 - 300 g truskawek 
  • 4 okrągłe biszkopty
  • 4 żółtka
  • 130 g cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
     
Piekarnik nagrzać go temperatury 190°C.
Na dnie żaroodpornych naczyń poukładać po dwa biszkopty. Truskawki umyć, usunąć szypułki, przekroić na pół i rozdzielić pomiędzy remekiny, układając owoce na biszkoptach.
Żółtka utrzeć z cukrem i ekstraktem na puszystą masę. Cukier nie musi się całkiem rozpuścić, stanie się to podczas zapiekania. Wyłożyć kogel-mogel na truskawki i zapiekać ok. 10 minut, aż wierzch się zarumieni. Podawać jeszcze gorące.

     Życzę smacznego!







Udział w akcjach kulinarnych:

Desery z truskawkami   Truskawkowy zawrót głowy 2013

4 komentarze: