sobota, 20 lipca 2013

Bananawa kawa mrożona


Kolejna propozycja kawy mrożonej na letnie upały. Ta kawa cudnie pachnie bananami, na początku ich aromat jest bardziej wyczuwalny, natomiast potem prym przejmuje smak bardzo zimnej, dobrej jakości kawy. I dodatkowo te czekoladowe lody... Pycha!

Składniki na 2 kawy:

  • 1/2 szklanki mocnej kawy z ekspresu lub rozpuszczalnej, dobrze schłodzonej
  • 1/2 szklanki zimnego mleka
  • 1 dojrzały banan
  • 2 łyżeczki cukru
  • 4 kostki lodu
  • 2 gałki lodów czekoladoych
  • 3/4 szklanki śmietany kremówki, schłodzonej
  • kropelki czekoladowe lub wiórki czekoladowe do dekoracji
     
Kawę, mleko, banana, cukier i kostki lodu zmiksować. Rozlać do szklanek.
Śmietankę ubić na sztywno i przełożyć do rękawa cukierniczego z karbowaną końcówką. Do kawy dodać po gałce lodów, a na wierzch wycisnąć porcję ubitej śmietany.
Udekorować kropelkami czekoladowymi lub wiórkami. Podawać od razu.

     Życzę smacznego!







Udział w akcjach kulinarnych:

Kawa...i co dalej?   Dla ochłody   

4 komentarze:

  1. uwielbiam deserowe kawy mrożone... mogłabym zastąpić nimi wszystkie desery świata! prócz czekolady i sernika xD

    OdpowiedzUsuń
  2. Kawę mrożoną z mrożonymi bananami piję codziennie. Uwielbiam, chociaż uważam, że to pewna rozpusta. Ale tutaj widzę jeszcze większą. Pycha!

    OdpowiedzUsuń