piątek, 26 lipca 2013

Morele zapiekane z kremem


Szybki deser z morelami. Przepis zaczerpnęłam z książki pt. "Kuchnia polska. Dania na każdą okazję", wyd. Reader's Digest Przegląd Sp. z o.o., str. 679.

Składniki na 2 mniejsze lub jedną większą porcję:

  • morele (ich ilość zależy od wielkości naczynia, w którym zapiekamy deser)
  • 4 żółtka
  • 150 ml śmietanki 18 %
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 60 g cukru kryształu
     
Morele umyć, przekroić na pół, usunąć pestki. Połówki moreli rozłożyć do 2 naczynek do zapiekania. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, dodać śmietankę wymieszaną z mąką kartoflaną. Naczynie z żółtkami wstawić do większego garnka z gotującą się wodą i ubijać 10 minut. Kremem zalać morele i zapiekać 10 minut w temperaturze 200°C.
Tak samo można zapiekać jabłka, gruszki i brzoskwinie.

     Życzę smacznego!






2 komentarze:

  1. ojej, ojej.. takie wydanie moreli odpowiada mi jak najbardziej!

    OdpowiedzUsuń
  2. Jakie delikatne,ładne i pyszne:)

    OdpowiedzUsuń