poniedziałek, 8 lipca 2013

Kawa mrożona


Kawa mrożona świetnie sprawdza się w upalne dni. Przepis zaczerpnięty z ksiązki pt. "Desery na każdą okazję", wyd. Olimp Media, Poznań 2010, str. 121.

Składniki na 2 kawy:

  • 2 filiżanki schłodzonej mocnej kawy z ekspresu lub rozpuszczanej
  • 3 kulki lodów waniliowych
  • 1/2 szklanki schłodzonej śmietanki 30 %
  • 4 kostki lodu
  • kakao do posypania
     
Śmietankę ubić na sztywno. Kawę zmiksować z kulką lodów.
Do dwóch szklanek wrzucić po dwie kostki lodu, wlać kawę do 2/3 wysokości, włożyć po jednej kulce lodów i porcji śmietanki (u mnie najpierw porcja śmietanki, potem kulka lodów), posypać kakao. Kawę podawać natychmiast.

     Życzę smacznego!






Udział w akcjach kulinarnych:

Kawa...i co dalej?  Dla ochłody 

7 komentarzy:

  1. Jak nic wpraszam się niegrzecznie na nią ;) Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Patrzę i definitywnie robię sobie na nią ochotę ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Super, chociaż moja ulubiona wersja kawy mrożonej to zmiksowana kawa z mlekiem i kostkami lodu z dodatkiem zmrożonego banana;)

    OdpowiedzUsuń
  4. idealny deser na upały wakacyjne!
    poproszę szklaneczkę.

    OdpowiedzUsuń
  5. Na upał dla ochłody jest kawa i są lody:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Kawa mrożona to najlepszy napój na gorące lato! Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń