czwartek, 18 lipca 2013

Konfitura truskawkowo - rabarbarowa


Jedno jest pewne, to już ostatni moment na zakup rabarbaru i truskawek. Można jednak połączyć to cudowne warzywo z tym równie cudownym owocem i zamknąć ich bogaty smak w słoiczku, by zimną móc rozkoszować się pyszną konfiturą.
Recepturę znalazłam tutaj.

Składniki na 8 słoików (o pojemności 250 ml):

  • 2 kg truskawek, bez szypułek
  • 1 kg rabarbaru, pokrojonego na mniejsze kawałki
  • 150 ml rumu
  • 2 łyżki świeżo startego imbiru
  • ok. 700 g cukru
     
Truskawki oraz rabarbar umieścić w dużym garnku z grubym dnem i zalać połową rumu. Gotować pod przykryciem na małym ogniu przez ok. 1 godzinę, od czasu do czasu mieszając.
Następnie dodać cukier, starty imbir, resztę rumu i gotować dalej, już bez przykrycia ok. 1,5 godziny, aż konfitura zacznie gęstnieć.
Gorącą konfiturę nałożyć do słoików, mocno zakręcić i odstawić do góry dnem na 20 minut. Po tym czasie ustawić w normalnej pozycji i pozostawić do całkowitego wystygnięcia. Przechowywać w suchym i ciemnym miejscu.

     Życzę smacznego!







Udział w akcjach kulinarnych:

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz