niedziela, 2 grudnia 2012

Cytrynowa śmietanka z imbirem


Lekki deser, dość orzeźwiający, z dodatkiem białego wina i imbiru. Gdyby ktoś miał dosyć ciężkich świątecznych pierników, serników i makowców, to ten deser będzie fajną odmianą. Przepis pochodzi z książki pt. "Szybko i smacznie. Desery", Wydawnictwo Olesiejuk, str. 34. 

Składniki na 4 porcje:

  • 400 g śmietany kremówki 30 lub 36%
  • 100 ml półwytrawnego białego wina
  • skórka i sok z 1 cytryny
  • 60 g cukru pudru
  • kilka kawałków kandyzowanego imbiru
  • świeża mięta do dekoracji
     
Śmietanę ubić, stopniowo dodając wino, skórkę i sok z cytryny oraz cukier. Część imbiru pokroić w cienkie słupki i odłożyć. Drugą część drobno posiekać i delikatnie dodać do kremu. 
Krem nałożyć do szklanych pucharków lub miseczek i wstawić na 30 minut do lodówki. Udekorować odłożonymi słupkami imbiru i listkami świeżej mięty.
Śmietanki nie należy przechowywać zbyt długo, bo po pewnym czasie w lodówce zaczyna się rozwarstwiać.

     Życzę smacznego!





1 komentarz:

  1. Z tymi malenkimi gwiazdkami wyglada bardzo swiatecznie!

    OdpowiedzUsuń