Lekki deser, dość orzeźwiający, z dodatkiem białego wina i imbiru. Gdyby ktoś miał dosyć ciężkich świątecznych pierników, serników i makowców, to ten deser będzie fajną odmianą. Przepis pochodzi z książki pt. "Szybko i smacznie. Desery", Wydawnictwo Olesiejuk, str. 34.
Składniki na 4 porcje:
- 400 g śmietany kremówki 30 lub 36%
- 100 ml półwytrawnego białego wina
- skórka i sok z 1 cytryny
- 60 g cukru pudru
- kilka kawałków kandyzowanego imbiru
- świeża mięta do dekoracji
Śmietanę ubić, stopniowo dodając wino, skórkę i sok z cytryny oraz cukier. Część imbiru pokroić w cienkie słupki i odłożyć. Drugą część drobno posiekać i delikatnie dodać do kremu.
Krem nałożyć do szklanych pucharków lub miseczek i wstawić na 30 minut do lodówki. Udekorować odłożonymi słupkami imbiru i listkami świeżej mięty.
Śmietanki nie należy przechowywać zbyt długo, bo po pewnym czasie w lodówce zaczyna się rozwarstwiać.
Śmietanki nie należy przechowywać zbyt długo, bo po pewnym czasie w lodówce zaczyna się rozwarstwiać.
Życzę smacznego!
Z tymi malenkimi gwiazdkami wyglada bardzo swiatecznie!
OdpowiedzUsuń