Pozostając w konwencji choinkowej przedstawiam, pewnie już dość znany z Moich Wypieków, przepis na drożdżowe bułeczki w kształcie choinek. Lubię je piec, bo robi się je bardzo szybko, a potem można pobawić się dekorując je w dowolny sposób. Ja wycinam 8 choinek z podanych przez autorkę składników i mnie to bardziej odpowiada, bo bułeczki wychodzą mniejsze.
Składniki na 8 sztuk:
- 150 ml mleka, lekko ciepłego
- 40 g masła, roztopionego, może być lekko ciepłe
- 300 g mąki pszennej
- 7 g drożdzy instant (1 opakowanie)
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżeczki cukru z prawidziwą wanilią
- 1 białko
Dodatkowo:
- roztrzepane jajko do posmarowania
- 2 opakowania lukru, tym razem użyłam gotowego Dr. Oetkera i tu się świetnie sprawdza
- kolorowe posypki
Mleko wymieszać z roztopionym masłem, a mąkę z suchymi drożdżami. Połączyć wszystkie składniki, wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę do podwojenia objętości.
Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić, rozwałkować na placek o średnicy ok. 30 cm i podzielić na 8 trójkątów. Brzegi trójkątów ponacinać z każdej strony w odległości ok. 1,5 cm. Końcówki spłaszczyć lekko palcami i odstawić drożdżówki do napuszenia na 20 minut.
Wyrośnięte choinki posmarować roztrzepanym jajkiem i piec 15 minut w temperaturze 170°C. Wystudzić.
Na koniec polukrować i ozdobić posypkami.
Życzę smacznego!
ale śliczne! i z pewnością smaczne :)
OdpowiedzUsuńfantastyczny pomysł na ozdobę świątecznego stołu, a tym samym smaczną przekąskę :)
Ale ładnie się prezentują. :)
OdpowiedzUsuńPrzepiękne!:)
OdpowiedzUsuńPyszności,,
OdpowiedzUsuńwyglądają czarująco :-)
OdpowiedzUsuńŚwietnie to wygląda, aż ślinka cieknie ;)
OdpowiedzUsuńGenialne! No, naprawdę! :)
OdpowiedzUsuńwyglądają niesamowicie pięknie:)
OdpowiedzUsuń