niedziela, 23 grudnia 2012

Strucla orzechowa

   
Wśród świątecznych wypieków na moim stole nie zabraknie również strucli orzechowej. Przepis zaczerpnięty z dodatku "Słodkie pyszności na świąteczny stół" autorstwa Eweliny Dybicz.
Oryginalnie masa orzechowa powinna być z orzechów włoskich, ale ja użyłam laskowych, a dodatkowo dorzuciłam dwie duże garście suszonych i drobno posiekanych wiśni, by nadać dosyć słodkiej masie orzechowej kwaśnego charakteru.

Ciasto:

  • 300 g mąki
  • 1/2 szklanki cukru
  • cukier wanilinowy
  • 3 żółtka
  • 20 g drożdży + 1 łyżka cukru na rozczyn
  • 1/3 szklanki ciepłego mleka
  • 1/2 kostki masła, rozpuszczonego, może być ciepłe
  • skórka starta z cytryny
     
Zrobić rozczyn z drożdży, cukru i ciepłego mleka. Przykryć naczynie ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. 
Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym. Mąkę przesiać do dużej miski, dodać kogel mogel, wyrośnięte drożdże i skórkę z cytryny. Wyrobić ciasto. Połączyć z rozpuszczonym, letnim masłem i ponownie wyrobić. Przykryć miskę ściereczką i odstawić na godzinę do wyrośnięcia. W tym czasie przygotować orzechowe nadzienie.

Nadzienie:

  • 200 g mielonych orzechów laskowych
  • 2 duże garście drobno posiekanych suszonych wiśni
  • 3 białka
  • 5 łyżek cukru
  • szczypta soli
     
Białka ubić z cukrem i szczyptą soli. Wymieszać z orzechami i wiśniami.
     
Ciasto rozwałkować na prostokąt. Rozsmarować na nim orzechowe nadzienie. Zwinąć wzdłuż dłuższego boku. Zawinąć w papier do pieczenia, zostawiając trochę luzu. Włożyć do foremki i odstawić na ok. 10 minut do napuszenia (nie za długo). Można pominąć owinięcie ciasta w pergamin, tylko zrolowane włożyć bezpośrednio do wysmarowanej masłem podłużnej foremki. Wtedy ciasto wyrośnie bardziej.
Piec 35-40 minut w piekarniku nagrzanym do 170°C. 

Polewa czekoladowa:

  • 150 g ciemnej czekolady
  • 2 łyżki masła
  • cukrowe gwiazdki do dekoracji
     
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Zestawić garnuszek i dodać masło. Dobrze wymieszać. Polewę rozprowadzić na wierzchu strucli. Posypać gwiazdkami. Odstawić do zastygnięcia.


     Życzę smacznego!






4 komentarze:

  1. jaka fajna, kształtna!
    pysznie.
    najlepsze świąteczne życzenia!

    OdpowiedzUsuń
  2. Na konkurs wypieków z takim cudem! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyszła rewelacyjna, ja upiekłam dwie strucle makowe, niestety jedna popękała odrobinę, myślę, że ukryję te deformacje pod polewą;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Przepyszny pomysł! Wygląda bosko! :-)

    OdpowiedzUsuń