Wśród świątecznych wypieków na moim stole nie zabraknie również strucli orzechowej. Przepis zaczerpnięty z dodatku "Słodkie pyszności na świąteczny stół" autorstwa Eweliny Dybicz.
Oryginalnie masa orzechowa powinna być z orzechów włoskich, ale ja użyłam laskowych, a dodatkowo dorzuciłam dwie duże garście suszonych i drobno posiekanych wiśni, by nadać dosyć słodkiej masie orzechowej kwaśnego charakteru.
Ciasto:
- 300 g mąki
- 1/2 szklanki cukru
- cukier wanilinowy
- 3 żółtka
- 20 g drożdży + 1 łyżka cukru na rozczyn
- 1/3 szklanki ciepłego mleka
- 1/2 kostki masła, rozpuszczonego, może być ciepłe
- skórka starta z cytryny
Zrobić rozczyn z drożdży, cukru i ciepłego mleka. Przykryć naczynie ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.
Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym. Mąkę przesiać do dużej miski, dodać kogel mogel, wyrośnięte drożdże i skórkę z cytryny. Wyrobić ciasto. Połączyć z rozpuszczonym, letnim masłem i ponownie wyrobić. Przykryć miskę ściereczką i odstawić na godzinę do wyrośnięcia. W tym czasie przygotować orzechowe nadzienie.
Nadzienie:
- 200 g mielonych orzechów laskowych
- 2 duże garście drobno posiekanych suszonych wiśni
- 3 białka
- 5 łyżek cukru
- szczypta soli
Białka ubić z cukrem i szczyptą soli. Wymieszać z orzechami i wiśniami.
Ciasto rozwałkować na prostokąt. Rozsmarować na nim orzechowe nadzienie. Zwinąć wzdłuż dłuższego boku. Zawinąć w papier do pieczenia, zostawiając trochę luzu. Włożyć do foremki i odstawić na ok. 10 minut do napuszenia (nie za długo). Można pominąć owinięcie ciasta w pergamin, tylko zrolowane włożyć bezpośrednio do wysmarowanej masłem podłużnej foremki. Wtedy ciasto wyrośnie bardziej.
Piec 35-40 minut w piekarniku nagrzanym do 170°C.
Polewa czekoladowa:
- 150 g ciemnej czekolady
- 2 łyżki masła
- cukrowe gwiazdki do dekoracji
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Zestawić garnuszek i dodać masło. Dobrze wymieszać. Polewę rozprowadzić na wierzchu strucli. Posypać gwiazdkami. Odstawić do zastygnięcia.
jaka fajna, kształtna!
OdpowiedzUsuńpysznie.
najlepsze świąteczne życzenia!
Na konkurs wypieków z takim cudem! :)
OdpowiedzUsuńWyszła rewelacyjna, ja upiekłam dwie strucle makowe, niestety jedna popękała odrobinę, myślę, że ukryję te deformacje pod polewą;)
OdpowiedzUsuńPrzepyszny pomysł! Wygląda bosko! :-)
OdpowiedzUsuń