wtorek, 18 grudnia 2012

Miętowe pastylki

   
Mięta i ciemna czekolada to doskonałe połączenie smakowe. Nie należę do jakichś specjalnych fanek czekolady, ale jeżeli już się na nią decyduję, to wybieram właśnie miętową. 
Przepis pochodzi z książki "Domowe wypieki", wyd. Olesiejuk, str. 198.

Składniki na ok. 35-40 sztuk:

  • 500 g cukru pudru + na podsypanie stolnicy
  • 1 białko
  • 3 łyżeczki soku z cytryny
  • 4 łyżeczki zapachu miętowego (użyłam kropli miętowych)
  • 200 g ciemnej czekolady
     
Cukier puder, białko, sok z cytryny i krople miętowe połączyć w misce i zagnieść na gładką masę. Rozwałkować na posypanej cukrem pudrem stolnicy na grubość 0,5 cm. Wycinać krążki o średnicy około 3 cm. Czynność powtarzać do wyczerpania masy. Pastylki odstawić na bok, by nieco przeschły.
W tym czasie czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Czekolada nie powinna być ciepła, bo rozpuści miętowe pastylki. Każdy krążek masy miętowej zanurzać w rozpuszczonej czekoladzie. Wyjmować widelcem i chwilę potrzymać nad naczyniem, by nadmiar czekolady ściekł. Układać na papierze pergaminowym i zostawić do zastygnięcia, najlepiej na całą noc.

     Życzę smacznego!







20 komentarzy:

  1. ostatnio polubiłam połączenie mięty i czekolady :) bardzo ładnie wyglądają te czekoladki! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam takie pastylki! Wyglądają przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. te gwiazdeczki sa jadalne? bo przypominają mi konfetti :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, one są jadalne. Kupiłam je w internetowym sklepie AleDobre, ale nie jestem pewna czy jeszcze są. Jak ostatnio patrzyłam to już nie mieli.

      Usuń
  4. Ooo moja mama bardzo lubi miętowe czekoladki, zrobiłabym jej na prezencik:) Dobre są?? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moja mama też przepada za miątowymi pastylkami i zrobiłam je głównie ze względu na Nią :D Ostatnio piekłam dużo różnych pierniczków i ciasteczek, ale te czekoladki wykosiły konkurecję i smakują wszystkim najbardziej. Ocaliłam zaledwie kilka sztuk :o :D

      Usuń
    2. No to super, robię dzisiaj wielką produkcję, dziękuję :)

      Usuń
  5. Uwielbiam miętowe pastylki, robię je najczęściej latem i jem schłodzone z lodówki;) Pycha

    OdpowiedzUsuń
  6. uwielbiam miętowe czekoladki...te wyglądają pysznie

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam takie pastylki miętowe kupowane, a domowe muszą smakowac jeszcze lepiej! Mniam mniam:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ale super, smak dziecieństwa i tak prosto się robi, meega!

    OdpowiedzUsuń
  9. Przepraszam, jeżeli można spytać to gdzie kupiła Pani krople miętowe?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W aptece. Zamiast tego można użyć też ekstraktu miętowego.

      Usuń
  10. Witam, ile czasu mozna przechowywac te pastylki?

    OdpowiedzUsuń