środa, 12 grudnia 2012

Miętowa gorąca czekolada z bitą śmietaną


Ta gorąca, pachnąca miętą czekolada na pewno rozgrzeje każdego w mroźne zimowe popołudnie. Przepis pochodzi z dodatku do Gazety Wyborczej, pt. "Gorące napoje". Od siebie dodałam na wierzch bitą śmietanę, ale głównie dlatego, żeby ją wykorzystać. Możliwość opcjonalna.

Składniki na 2 porcje:

  • 600 ml mleka
  • 4 gałązki świeżej mięty, lekko zgniecionej dla wydobycia aromatu
  • 50 g posiekanej ciemnej czekolady (o zawartości kakao przynajmniej 70%)
  • cukier do smaku (opcjonalnie)
  • 200 ml śmietany kremówki 30 lub 36%
  • 2 łyżeczki cukru pudru
  • listki mięty do dekoracji
   
Mleko wlać do rondelka i dodać miętę. Podgrzewać bardzo wolno, aż się zagotuje. Gotować jeszcze 1 minutę, potem zdjąć z palnika. Mleko przecedzić przez gęste sito, by pozbyć się gałązek mięty.
Czekoladę wrzucić do mleka i mieszać, aż całkiem się rozpuści. Rozlać do szklanek, filiżanek lub kubków. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, dodając cukier puder pod koniec ubijania. Za pomocą rękawa cukierniczego (lub zwykłej plastikowej torebki) wycisnąć śmietanę na wierzch czekolady. Udekorować listkami mięty. Cukier podawać osobno.

     Życzę smacznego!






2 komentarze:

  1. Gorąca czekolada nie rozpuści błyskawicznie bitej śmietany?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak jak w przypadku kawy, tak również w przypadku czekolady, bita śmietana rozpuści się tylko w zetknięciu z gorącym płynem, a na wierzchu zachowa swój kształt, póki jej nie wymieszamy ;) Ważna jest więc ilość bitej śmietany, jak dodamy jej mało, na pewno błyskawicznie wsiąknie w gorący płyn. Pozdrawiam.

      Usuń